Dugodlake mačke poznate su po svojoj ljepoti i sjajnoj, ali napornoj dlaci. Popularne pasmine uključuju glamuroznog balinezera, nježnog himalajca, maine coona gotovo poput psa, turskog vana koji voli vodu i suštinskog perzijskog psa. Ako ste ljubitelj dugodlakih pasmina mačaka, nastavite čitati za 10 zabavnih činjenica o dugodlakim pasminama mačaka.

1. Dugodlake mačke su prvi put uočene u Europi početkom 16. stoljeća. Prva poznata dugodlaka, angora, dobila je ime po istoimenom turskom gradu. U međuvremenu, Perzijanci nisu uvezeni u Europu iz Perzije sve do 1620.

2. Maine Coon je najveća domaća pasmina mačaka koja nije divlja i redovito naraste do preko 20 funti. Ova izdržljiva i robusna mačka potječe iz Mainea i poznata je po svojoj ljubavi prema snijegu i jedinstvenoj volji da se “igra donošenje”.

3. Norveška šumska mačka još je jedna dugodlaka pasmina poznata po svojoj veličini. Ove neovisne i snažne mačke koje vole zimu doseći će težinu do 22 kilograma i vjeruje se da su preci popularnog američkog Maine Coona.

4. Turski van je jedna od najstarijih pasmina mačaka i jedinstvena zbog svoje ljubavi prema vodi. Kombiji su poznati po tome što uživaju u povremenom kupanju i vole ulaziti u kade, lokve i bilo koju drugu vodenu površinu koju nađu.

5. Perzijska mačka, dugodlaka, najpopularnija je čistokrvna pasmina mačaka u Sjevernoj Americi. Omiljene zbog svoje slatke i nježne naravi, ove umiljate mačke mogle bi osvojiti put do svačijeg srca.

6. Većina dugodlakih pasmina mačaka poznata je po poslušnoj i slatkoj naravi. Budući da su mnoge dugodlake mačke, poput himalajskih i perzijskih, vrlo pasivne, važno je držati ove nježne i ljubazne mačke unutra i zaštititi ih od potencijalnih grabežljivaca.

7. Javanese, rođak popularne balijske pasmine, dugodlaka je pasmina poznata po svojoj inteligenciji. Hvaljena od uzgajivača i ljubitelja mačaka, javanska mačka je često reklamirana kao najinteligentnija mačka. Poznato je da ove žustre mačke otvaraju vrata, provaljuju u ormare i pronalaze skrivene poslastice u sigurno zaključanim ladicama.

8. Vjeruje se da birma, popularna azijska dugodlaka, potječe iz svoje domovine Burme i Tajlanda. Legenda kaže da je Sinh, prva birmanska mačka, bila u vlasništvu cijenjenog i poznatog svećenika po imenu Mun-Ha i da je imenovana čuvarom hrama Lao Tsun. Legenda kaže da je jednog dana Mun-Ha ubijen tijekom napada na hram. Kad je umro, Sinh je stavio stopala na svog palog gospodara i noge su mu postale smeđe poput Zemlje, oči plave poput neba, a gdje su njegova stopala dodirivala njegov je gospodar postao čisto bijeli.

9. Cymric, bliski dugodlaki rođak Manxa, poznat je po svom malom repu koji ga ponekad nema. Ova jedinstvena pasmina poznata je kao “zečji” zahvaljujući zakošenom repu i čupercima krzna na vratu i trbuhu. Ova razigrana pasmina također ima reputaciju da lovi sve što se miče.

10. Ragdoll, prilično nova velika dugodlaka pasmina, prvi put je uzgojena 1960-ih u Kaliforniji. Uzgajan posebno zbog svoje nježne osobnosti, Ragdoll se često smatra najnježnijom pasminom.