Jedini način da budete 100% sigurni da ćete dobiti provjerenu čistokrvnu Maine Coon mačku je kupiti mačića s pedigreom od uzgajivača. Uzgajivač bi trebao biti u mogućnosti predočiti obiteljsko stablo rodovnice vaše mačke i dati odgovarajuću potvrdu.

Preporučeno mjesto za početak potrage za uglednim uzgajivačem u vašem lokalnom području je “Udruga ljubitelja rasa Maine Coon” (www.mcbfa.org). Mačići Maine Coon mogu se odmah prepoznati po dugim čupavim ušima i prevelikim šapama, kao što se vidi na klasična dugodlaka Amerikanka, no postoji europska vrsta Maine Coona (moj Maine Coon, King Henry dolazi iz njemačke linije) koja ima kraći nabor oko vrata i često puniju, četvrtastu njušku. Razlike nisu vidljive dok mačka ne napuni 12 do 18 mjeseci.

U smislu identifikacije “čistog” Maine Coona s podrijetlom, dosta ćete se oslanjati na informacije koje vam daje uzgajivač. Ako imate poteškoća s pronalaskom renomiranog uzgajivača, možete pokušati dobiti preporuku razgovarajući s pojedincima na lokalnom događaju ili izložbi mačaka “svih pasmina”. Bitno je da ste zadovoljni svojim uzgajivačem – ako prvi put postajete vlasnik Maine Coona, možda ćete se morati osloniti na njihov stručni savjet.

Možete očekivati ​​da ćete platiti između 500 i 800 dolara za čistog Maine Coona. Uz hranu, stelju, veterinarske račune i čuvare mačaka za odmor, Maine Coons mogu biti relativno skupa investicija. Svi će se vlasnici složiti da su doista prekrasna pasmina i da će vam se višestruko odužiti.

VAŽAN SAVJET: ovo bi kasnije moglo uštedjeti puno boli, problema i troškova; Kada kupujete skupog kućnog ljubimca, nemojte se zalagati za mače koje vam je žao i izgleda kao da mu treba pomoć. Sve mačiće sa znakovima odvikavanja, niske energije ili opće apatije treba stvarno izbjegavati. Odaberite samostalnog, živahnog, energičnog mačića. Odaberite mačiće koji ne dolaze nužno k vama, ali su zainteresirani za svoju okolinu.

Najbolje je odabrati lokalnog uzgajivača i posjetiti ga u njegovom domu, kada se prvi put raspitujete kako biste provjerili životne uvjete mačića, zdravlje i dobrobit svih mačaka koje žive u istom okruženju.

Iako zvuči kao zdrav razum, pripremite pitanja koja će vam pomoći da ustanovite može li se uzgajivaču vjerovati.

Pitanja koja ćete sigurno htjeti postaviti:

1. Koliko iskustva ima uzgajivač? Ako trebate jamstvo o sposobnosti/stručnosti uzgajivača, zatražite razgovor s nekim tko je nedavno kupio Maine Coona od tog uzgajivača.

2. Tko su roditelji mačićima i jesu li oni šampioni? Čak i ako ne namjeravate izlagati svoju mačku, ipak ćete željeti saznati o njihovom rodovniku. To je ono što plaćate. Ako to jednostavno nije važno, ponekad možete pronaći jeftinije Maine Coone koji se nazivaju “kvalitetom kućnih ljubimaca” što znači da ne zadovoljavaju potrebne fizičke standarde za izlaganje. To ne znači da nisu savršeno zdravi.

3. Živi li ergela s uzgajivačem? Ako nije, može li uzgajivač jamčiti da konj nije bio izložen nikakvim bolestima, npr. mačjoj gripi. Je li uzgajivač prije uzgajao ergelu?

4. Postoje li poznate nasljedne bolesti u liniji predaka kao što je HCM (može uzrokovati zatajenje srca) i problemi s kukovima?

5. Je li neka druga mačka patila od bilo koje bolesti, npr. jesu li neke nedavne legla bolovale od bilo koje vrste mačje gripe?

6. Ako je relevantno za vašu situaciju, pitajte je li mačiću ugodno u blizini drugih životinja i djece?

7. U kojem bi trenutku mačići mogli napustiti svoju majku (zabrinuo bih se da je uzgajivač dopustio mačiću da napusti svoju majku ako je mlađi od 12 tjedana).

8. Hoće li veterinar pregledati mačiće prije nego napuste dom uzgajivača? Koliko puta? Ako se Maine Coon razboli nakon što je napustio uzgajivača, tko je odgovoran za plaćanje veterinarskih pristojbi ili se mačić može vratiti uzgajivaču?

9. Također ćete željeti saznati koliko često je matica oplođena; jer kraljica podvrgnuta “previše redovitim” trudnoćama može biti sklona stvaranju slabih ili bolešljivih mačića.

Druge stvari koje biste mogli provjeriti/učiniti:

10. Životni uvjeti ergele i matica, npr. čistoća kaveza/prostorija i zdravlje/dobrobit mačke itd.

11. Hoće li mačke biti obučene za nosiljku prije nego što se presele u svoje nove domove?

12. Također, okolina u kojoj majka i mačići žive. Ima li igračaka, čiste stelje, topline, hrane i vode?

13. Provjerite oči mačića kako biste procijenili njegovo zdravlje. Nikad ne kupujte mače koje ima uplakane oči.

14. Uzgajivački ugovor. Pročitajte pisani ugovor prije nego što se obvežete. Obratite posebnu pozornost na područja odgovornosti ako se mačiću razboli ubrzo nakon što ste ga kupili.

15. Trebali biste rezervirati svog novog mačića na sveobuhvatnu provjeru kod vlastitog veterinara gotovo čim ga preuzmete od uzgajivača. Ako postoje bilo kakvi znakovi problema, trebali biste znati unutar prva 24 sata.

U cjelini, uzgajivači Maine Coona strastveni su prema svojim mačkama i vole ono što rade. Na uzgoju Maine Coona ne može se zaraditi puno novca, a to je vrlo zahtjevan posao.

Osim ako vam osjećaj ne kaže drugačije, možete očekivati ​​da ćete razgovarati s uzgajivačima koji su potpuno predani ljubitelji Maine Coona.

Autorsko pravo 2006. Sarah Crosier