Mačke vole grebati i hvatati kandže

Mačkama je instinktivno grebanje i grebanje različitih površina kako bi oštrile kandže. Zapravo, oni se jako zabavljaju radeći ovo.

Osim što će mačkama oštriti kandže, češanje im može pomoći u opuštanju i pomlađivanju. Zamislite to kao ljudski ekvivalent lijepom, dugom istezanju kada su vam mišići umorni ili bole. Brzo češkanje po mačjem stablu ili stupu za grebanje može odmah probuditi umornu macu.

Mačke vole svakodnevnu igru

Igranje je ozbiljan posao za mačke, sve od dobi mačića do starijih godina. Nije potrebno puno da se mačka zabavi – ona će se igrati bilo čime, od dlačica i konca, do prevarenih igračaka za mačke – ali to je vitalni dio njihovog zdravlja i razvoja. Ne samo da vrijeme za igru ​​podsjeća na njihove dane u divljini kada su morali vrebati, loviti i hvatati svoj plijen, već ih čini i vježbajućima, angažiranima i sretnima.

Postoje doslovce stotine tisuća igračaka za mačke na tržištu, ali vaša mačka također može voljeti igrati igre, poput skrivača. Bez obzira na izbor igre vaše mačke, važno je ušuljati se nekoliko minuta dnevno.

Mačke vole promatrati ptice

Nije neuobičajeno vidjeti mačke sklupčane na prozorskim daskama. Zašto? To je vrhunsko mjesto za promatranje ptica! Bilo da mačke vole promatrati ptice jer su plijen ili jednostavno zato što kretanje zaokuplja njihovu pozornost, neke mačke mogu provesti sate promatrajući ptice svaki dan.

Ako se vaša mačka voli sklupčati na prozorima, svakako zaštitite njezinu kožu od jakih sunčevih zraka, osobito ako ima svijetlo krzno. Pokušajte ograničiti njezine sate pored prozora kada je sunce najjače – između 10 i 16 sati – i razgovarajte sa svojim veterinarom o kremama za sunčanje odobrenim za mace.

Mačke vole svoje ljude

Iako se mačke često prikazuju kao usamljene životinje, njima je potrebna ljubav, pažnja i društvo – i vole to dobiti od svojih ljudi. Načini na koje mačke govore “volim te” samo su malo drugačiji od nas ljudi.

Neki od znakova da vas vaša mačka voli su predenje, strnadica (ili polaganje glave na vas), spavanje na vama ili u vašoj blizini, mijaukanje, lizanje, pa čak i zabijanje guzice u vaše lice. Da stvarno.

Mačke vole jesti svježu, hranjivu hranu

Malo je vjerojatno da biste željeli zaroniti u veliki tanjur pokvarene hrane za vrijeme večere. Isto vrijedi i za vašu mačku. Ustajala i pokvarena hrana nema samo loš okus – može ugostiti i različite vrste bakterija, poput salmonele i stafilokoka.

Svaki put kada svojoj mački poslužite obroke, svakako provjerite rok valjanosti mokre i suhe hrane. Ovo će osigurati da je hranite samo svježim, hranjivim i sigurnim obrocima.