Povlačenje hrane za mačke 2007. godine natjeralo je mnoge vlasnike mačaka da požure na mrežu u potrazi za domaćom hranom za mačke. Međutim, važno je provjeriti nutritivni sadržaj ove takozvane domaće prehrane za mačke zbog prehrambenih potreba mačke. Kao prvo, mačka treba više proteina nego pas. Činjenice poput ove treba uzeti u obzir kada pripremate hranu za mačke kod kuće.

Jedna od popularnih domaćih mačjih dijeta temelji se na Catkinsovoj dijeti koja se temelji na jednako popularnoj Atkinsovoj dijeti za ljude. Ova Catkinsova dijeta temelji se na količini makronutrijenata apsorbiranih u mačje tijelo. Ovi makronutrijenti su ugljikohidrati, proteini i masti. Mačja prehrana mora sadržavati pravu količinu sva tri.

Pogledajmo to ovako. U divljini, mačka voli jesti miša. Dakle, koji je nutritivni sadržaj miša? Ima 3 posto ugljikohidrata, 40 posto proteina i 50 posto masti. Prehranom ovim plijenom neko vrijeme mačka je uspjela održati svoje zdravo tijelo od davnina pa sve do danas. Ali mnoge komercijalne hrane koje su dostupne za mačke u trgovinama za kućne ljubimce ne uzimaju u obzir pažljivo prehrambene potrebe mačke. Mnoge bolesti od kojih današnje mačke pate zapravo su rezultat prehrane kojom ih hranimo.

Ova Catkinsova dijeta zapravo se temelji na prehrambenim potrebama mačke kao da je u divljini. Dakle, ako se može napraviti prehrambena piramida hrane za mačku, ona će imati tri komponente. Baza koja predstavlja količinu hrane koju treba pojesti više bit će krcata mastima. Središnji dio će biti pun hrane bogate proteinima kao što je meso. A dio na vrhu zauzet će hrana bogata ugljikohidratima. To znači da će naša mačka morati jesti manje ugljikohidrata u usporedbi s proteinima i mastima.

Rekavši to, zamislite što se događa s mačkom ako se hrani s puno ugljikohidrata? To rezultira pretilima mačkama. Sada je uobičajeno pronaći mačke koje su predebele za vlastito zdravlje. Poznato je da u općoj popularnoj populaciji domaćih mačaka ima 35-40 posto debelih mačaka. Pretila mačka ima četiri puta veći rizik od razvoja dijabetesa milletusa nego nepretila mačka. Oni također postaju previše lijeni za kretanje zbog svoje veličine. Također, razvijaju nealergijsku kožnu bolest jer imaju poteškoća s čišćenjem tijela zbog velike težine.

Ali ako mačka ima mali unos ugljikohidrata, što koristi za energiju?

Mora se imati na umu da mačka ima sposobnost razviti glukozu iz proteina, dok ne može preraditi ugljikohidrate. Dakle, dobiva energiju iz glukoze koju proizvodi iz proteina. Na kraju, za razliku od drugih dijeta namijenjenih sprječavanju plaka na mačjim zubima, dijeta koja se temelji na Catkinsovoj dijeti preferira mokru prehranu nego suhu. Budući da mačji zubi prirodno prodiru kroz meso, njezini zubi ne smiju jesti suhu hranu jer suha i tvrda može završiti između zuba.