Naše su mačke možda najljupkija stvorenja na svijetu, ali čišćenje mačje mokraće izvan poda je i dalje veliki zadatak. Ne samo da morate ukloniti mačju mokraću, već morate ukloniti i miris. Inače će vaše mačke nanjušiti ostatke mokraće i opet će tamo mokriti. Kako biste učinkovito uklonili miris mačje mokraće, morate ubiti bakterije, koje su glavni uzrok neugodnog mirisa.

Jedan od najboljih sredstava za uklanjanje mačje mokraće je Natures Miracle. Ovo je enzimsko sredstvo za čišćenje – možete ga kupiti na mjestima kao što su Target, WalMart ili Petsmart. Riječ je o koncentriranoj tekućini, a dolazi u bijeloj bočici s crvenim čepom. Upute na bočici prilično su jednostavne za slijediti. Ne samo da čisti mačju mokraću s vaših podova, može je ukloniti čak i s tepiha i tkanina. Ova stvar može biti malo skupa, pa biste trebali nabaviti crnu svjetiljku za korištenje s njom. Uključite crno svjetlo u mraku i učinit će da mrlje s mačjom mokraćom zasjaju žuto ili zeleno. Tada možete samo koristiti Natures Miracle na tim mjestima, bez pranja cijelog poda ili tepiha.

Svako komercijalno enzimsko sredstvo za čišćenje vjerojatno će djelovati kao sredstvo za uklanjanje mačje mokraće – to ne mora biti Natures Miracle. Jedina stvar je što enzimska sredstva za čišćenje mogu biti malo izbirljiva. Ne djeluju svi na sve vrste mrlja. Morate se pobrinuti da nabavite marku koja radi za uklanjanje mačje mokraće. Stoga je najbolje mjesto za kupnju vjerojatno vaš lokalni dućan za kućne ljubimce. Pogledajte gdje prodaju posip za mačke. Još bolje, pitajte prodavače gdje drže enzimska sredstva za čišćenje mačje mokraće.

Još jedan dobar način čišćenja mačje mokraće i njenog mirisa je korištenje parnog čistača. Prijatelji su postigli dobre rezultate s Polti Vaporettom koji koristi paru za dezinfekciju i uklanjanje prljavštine. Ova je para također vrlo učinkovita u ubijanju bakterija u mačjoj mokraći, a djeluje i na podu i na tepisima. Polti je ipak skuplji. Nešto jeftinije poput parne krpe Light and Easy djeluje gotovo jednako dobro, za djelić cijene.

Ako ste u ograničenom budžetu, možete natopiti mjesto gdje je vaša mačka piškila jakim dezinficijensom poput Dettola ili Listerina. Možda ćete ovo morati ponoviti nekoliko puta kako biste uklonili sav miris. Polijevanje mrlje kipućom vodom također može djelovati – samo trebate biti oprezni. Neke vrste izbjeljivača mogu ubiti bakterije, a također bi trebale poslužiti. Ali želite provjeriti popis sastojaka prije nego što ga upotrijebite. Pazite da ne sadrži amonijak, inače će samo privući vaše mačke da opet tamo piški.

Dakle, evo tri najbolja načina za čišćenje mačje mokraće s poda:

1) enzimska sredstva za čišćenje poput Natures Miracle;

2) Čistači na paru;

3) Bilo koje jako dezinficijens (poput onoga što koriste u bolnicama).