Egzotična i pomalo misteriozna sijamska mačka dolazi iz Tajlanda. Oduvijek su bile popularna pasmina mačaka, a neke su čak stanovale u kraljevskim palačama. Sijamskim mačkama se u prošlosti vjerovalo da će štititi kraljevske palače i samostane od zlih duhova. Također se smatralo da ove mačke donose sreću svojim vlasnicima.

Tijekom 1884. godine, prve sijamske mačke počele su stizati u Englesku, kada su darovane britanskom generalu. Nakon toga su se konačno uputili u Ameriku. Danas su sijamske mačke jedne od najpriznatijih pasmina. Sijamske mačke su bez sumnje najpopularnije kratkodlake mačke i među prve 3 u cijeloj pasmini mačaka.

Iako postoji nekoliko različitih boja ove pasmine, neki postavljaju pitanje što mačku čini pravom sijamskom mačkom. Ove su mačke oduvijek bile poznate po svojim tijelima koja su svjetlije boje, s tamnijim područjima. Tamnija područja na njihovim tijelima obično su oko stopala, repa, nogu ili lica. Mogu težiti između 6 – 16 lbs, sa svijetlim očima koje su obično koso postavljene – što je još jedan pokazatelj da je mačka prava sijamka.

Tradicionalno, sijamske mačke su robusne, okrugle glave i istinski mišićave građe. Poznati su u cijelom svijetu po svojim bojama i jedinstvenim osobnostima. Za razliku od drugih pasmina, sijamske pasmine imaju talent za komunikaciju s ljudima. Ako tražite mačku koja je lijepa i tiha, ne biste željeli sijamsku mačku. Ove se mačke vole igrati, vole stvarati buku, a također su i najdruštvenija rasa mačaka.

Sijamske mačke zahtijevaju puno pažnje, jer u svojim mislima vjeruju da se svijet vrti oko njih. Upravo iz tog razloga, oni mogu biti prilično ovisni o svojim vlasnicima. Vole se igrati i žude za interakcijom. Ako ih predugo ostavite same, to im se neće svidjeti. Vole privlačiti pažnju, vole se igrati i mrze biti prepušteni sami sebi.

Iako su sijamske mačke emocionalno zahtjevne za održavanjem, ne treba im puno održavanja. Potrebna im je minimalna količina dotjerivanja, što uključuje kupanje s vremena na vrijeme i četkanje možda jednom ili dva puta mjesečno. Ako volite mačke s minimalnim održavanjem, sijamske mačke su savršene. Dlaka im je kratka za kožu, pa je potrebno samo nježno četkanje. Međutim, mogu se razboljeti, što je za očekivati kod bilo koje pasmine mačaka.

Životni vijek sijamskih mačaka sličan je životnom vijeku drugih pasmina, koji je obično oko 15 – 20 godina, ponekad čak i duže. Sve dok ga svakodnevno hranite i vodite veterinaru na redovite preglede i cijepljenja, bit će tu još mnogo godina. Većina ljudi koji imaju sijamsku mačku više od 10 godina smatraju da je mačka više poput djeteta nego kućnog ljubimca.

Kako god gledali, sijamska mačka je odličan ljubimac. Iako sijamci zahtijevaju puno pažnje, izvrsni su kućni ljubimci s kojima možete provoditi puno vremena. Izvrsne su i za djecu, jednostavno zato što djeca mogu s njima provoditi puno vremena. Sve dok svom ljubimcu dajete pažnju za kojom žudi – on će vam biti doživotni prijatelj sve dok ga imate.

By