Čini se da neki mitovi o mačkama nikad ne umiru i prilično ih je teško ispraviti. Jedan takav mit je vjerovanje da mačke podivljaju, čak i podivljaju, ako se hrane sirovim mesom.

Ova se ideja stalno pojavljuje na popisima, forumima, stranicama s pitanjima i odgovorima, sobama za čavrljanje i da, čak iu redu u supermarketu kad netko kupi veliki paket piletine i spomene da je za mačke.

– Zar se ne bojite da će vam mačke podivljati?

“Ne biste time trebali hraniti svoje mačke. Podivljat će, znate.”

Pa ne. Ne baš. Međutim, ponekad zareže. To je prirodna reakcija i čak je primijećena kod nekih mačaka kada jedu zdjelicu suhih grickalica. Možda to ima više veze s “vlasništvom” i služi kao upozorenje drugim mačkama u blizini da pričekaju svoj red. To također može biti znak čistog užitka. Uostalom, meso je njihova prirodna prehrana, žudnja s kojom su rođeni.

U naše sklonište, kada dođu mačke lošeg zdravlja ili lutalice koje su očito mršave, hrane se sirovim mesom, ako ga prihvate. U svakom slučaju, bez iznimke do sada, svi su se prilično brzo poboljšali. Neki od njih reže, neki ne. Pa što?

Onima koji su bili uvjetovani da jedu samo suhu hranu trebalo je puno više vremena da ozdrave i činilo se da im treba više pomoći, poput lijekova i posjeta veterinaru. Sirovo hranjene jedinke su procvjetale i postale prijateljski nastrojene mačke za kratko vrijeme.

Najveće protivljenje koje izražavaju tradicionalni veterinari obično je strah od salmonele. Pa, nije kao da hranimo mačke pokvarenom starom piletinom koja je odbačena ili je bila na rasprodaji jer joj je zastario. Koristimo ljudsku svježu piletinu. I dok je salmonela još uvijek zabrinjavajuća za ljude, zbog čega je potrebno temeljito kuhati meso, mačke imaju drugačiju fiziologiju od naše.

U prirodi su predatorske životinje jedinstveno prilagođene jedenju mesa koje možda nije sigurno za nas. Probavni trakt im je kraći, a probavni sokovi daleko kiseliji, što omogućuje brzu i sigurnu probavu mesa, osim ako se netko nije umiješao i otrovao ga. Ali to je drugo pitanje.

U svakom slučaju, budite oprezni kada pripremate sirovo meso za svoje ljubimce. Nosite gumene rukavice i održavajte sve površine i pribor čistima, kao što su daske za rezanje i noževi, dezinficirajte ih kada završite. Ovo je više za vašu sigurnost nego za mačku.

Što se tiče režanja? Ne brini za to. Zapamtite, problem je u vlasniku, a ne u mački. Međutim, bilo bi mudro ne stavljati ruke u to područje. Ako se jako gladna mačka ponaša zaštitnički prema svom obroku, mogli biste se ogrebati, ali takvo ponašanje nismo viđali često.