Imam lijepe uspomene na to kako mi je majka čitala priče o Angusu, malom Scottieju čiji je kvadratić sunca ukrao zlobni mačak, i Peteru Minnie Mouser May, po kojem je moj voljeni mačić dobio ime.

I kakve veze točno imaju uređaji za e-čitanje s tim sretnim uspomenama?

Apsolutno ništa.

Niti imaju ikakve veze sa zabavom koju sam uživao čitajući znanstvenu fantastiku u Bayu dok je moja majka išla u kupovinu.

Moj desetogodišnji unuk, strastveni čitač, ne voli ni p-knjige ni e-knjige. Međutim, njegov jedanaestogodišnji bratić tvrdi da su e-knjige “lakše za čitanje”.

Jedna stvar je sigurna, e-knjige za djecu ovdje da ostanu. Prema Jeremyju Greenfieldu iz Digital Book Worlda, 67% američke djece u dobi od dvije do trinaest godina čita e-knjige. BookNet Canada predviđa porast e-čitanja, a roditelji prijavljuju prosječno 6,4 uređaja po kućanstvu.

Dakle, što stručnjaci misle o ovome?

U studiji citiranoj u Publishers Weeklyju, parovi roditelj-dijete (od tri do šest godina) zajedno čitaju tiskanu knjigu i naprednu ili osnovnu e-knjigu. Zanimljivo, tiskana knjiga i osnovna e-knjiga polučile su približno iste rezultate u smislu rasprave o priči, dok su oni koji su čitali poboljšanu e-knjigu proveli više vremena pričajući o uređaju!

Kad su parovi dijete-roditelj čitali poboljšane e-knjige, djeca su se manje sjećala priče nego kad su čitali tiskanu verziju. To, naravno, dovodi do zaključka da su tiskane i osnovne e-knjige bolje za razumijevanje pročitanog.

Ali nisu sve poboljšane e-knjige iste. One s crtićima i drugim sličnim elementima će, naravno, odvratiti djecu od čitanja – ali kako funkcionira slušanje priče sa svakom istaknutom riječi dok se čita?

Zanimljivo istraživanje koje je citirao LookTracker.com pokazalo je da “Kad skrbnik čita djetetu e-knjigu, devet posto njegovog/njezinog pogleda je fokusirano na kopiju naspram 91 posto na slike. Kada se e-knjiga čita djetetu pomoću aplikacije s isticanjem riječi, 41 posto njegovog/njezinog pogleda fokusirano je na tekst naspram 59 posto na slike.”

Moj stav o temi? Mazite se sa svojim djetetom uz tiskanu knjigu ili osnovnu e-knjigu. Kada ste zauzeti ili ako vaše dijete treba izgraditi svoje vještine dekodiranja riječi, odaberite e-knjigu s označavanjem riječi. A za zabavu, odlučite se za poboljšanu e-knjigu sa zvonima i zviždaljkama.