Je li vaša mačka preteška? Pije li vaša mačka više vode u posljednje vrijeme i brinete se da je to razlog zašto ima višak kilograma?

Neuobičajeno povećanje pijenja vode, osobito kod pretile mačke, može ukazivati ​​na kroničnu bolest, poput dijabetesa.

Voda nema kalorija, ugljikohidrata i masti. Vaša mačka nije dobila prekomjernu težinu pijući vodu. Osim ako u njegovu vodu ne dodajete hranu koja sadrži kalorije, to je jedini način na koji vaša mačka može postati teška pijući vodu. Ako dodajete šećer u vodu vaše mačke s prekomjernom težinom, to bi mogao biti krivac. Dodavanje šećera u vodu vaše pretile mačke ne samo da će dovesti do prekomjerne težine, već će uzrokovati i više zdravstvenih problema.

Neke su mačke genetski “teške”. Bez obzira na to koliko hrane ili malo hrane pojedu, na kraju su i dalje teški. Vaša debela mačka bi mogla spadati u jednu od ovih zdepastijih pasmina. Svakako možete saznati ako provjerite sa svojim veterinarom ili brzo pretražite na internetu.

Jedan od glavnih razloga zašto bi vaša mačka mogla imati prekomjernu težinu je to što je najvjerojatnije hranite neuravnoteženom, proizvedenom hranom koja se uglavnom sastoji od kukuruza. Morate svoju debelu mačku prebaciti na uravnoteženiju hranu koja sadrži prave mesne bjelančevine, zajedno s mastima, ugljikohidratima u idealnom rasponu postotka sastojaka. I ne zaboravite na vitamine, minerale i druge mikronutrijente.

Također možete pretjerati s hranjenjem svoje mačke. Je li moguće da unosi previše hrane/kalorija koje mu ne trebaju? Ako imate naviku ostavljati njegovu hranu (najvjerojatnije suhu hranu) cijeli dan, moglo bi se prejesti.

Jeste li nedavno promijenili njegov obrazac hranjenja? Prelazite s konzervirane ili mokre hrane na više suhe hrane? Suha hrana sadrži približno 10% vlage dok konzervirana hrana obično sadrži 70 – 80% vlage. Ako ste nedavno dodali ili zamijenili vlažnu, konzerviranu hranu sa suhom hranom, povećanje suhe hrane bi vjerojatno moglo uzrokovati da vaša pahuljica pije više slobodne vode. U ovom slučaju pijenje više slobodne vode bilo bi prirodno balansiranje od unosa manje vlage iz njegove hrane.

Neke mačke bi samo jele i jele bez obzira jesu li gladne ili ne. Kladim se da vaša mačka jede kad mu je dosadno. Možete smanjiti njegov unos hrane odabirom posude odgovarajuće veličine. Pokušajte što je više moguće ne stavljati svoju pretile mačku na neuravnoteženu prehranu tako što ćete samo smanjiti kalorije!

Vježba li vaša mačka s prekomjernom težinom stalno? Mačka koja po cijele dane drijema i izležava se sklona je pretilosti. Ako ste nedavno dodali novu igračku za igru ​​ili ako je vaša krupna loptica upravo otkrila novu igračku za igru, a njegovo vježbanje se povećalo, to je dobra aktivnost. Međutim, možda će mu trebati dodatna besplatna voda zbog njegove vježbe!

Voda sama po sebi neće uzrokovati debljanje. Ako vaša mačka s prekomjernom težinom pije previše vode, to bi mogao biti znak ozbiljnijih problema. Previše vode može uzrokovati otkazivanje bubrega vaše mačke. Drugi ozbiljni problemi poput štitnjače i dijabetesa također mogu biti razlozi zašto vaša teška mačka pije puno vode. S druge strane, pijenje više vode može biti prirodna posljedica promjene načina života.

Ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju vaše mačke, posebice u prehrambenim navikama, trebali biste je pažljivo promatrati i pratiti. Istražujte online. Posavjetujte se s veterinarom. Veterinar će provesti potrebne pretrage kako bi provjerio je li nešto pogrešno.