Nažalost, mnogi vlasnici mačaka zanemaruju simptome infekcije urinarnog trakta, pretpostavljajući da njihova mačka ima probleme u ponašanju. Zbog toga mačka može podnijeti nepotrebnu patnju, au nekim slučajevima čak i smrt. Odvojite nekoliko minuta da se educirate o mačjim urinarnim simptomima kako biste spriječili bolove mokraćnog sustava, pa čak i spasili život svojoj mački.

Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta, onda vam je jasno koliko ovo stanje može biti bolno. Vjerojatno ste se uhvatili za bočne strane sjedala, trzajući se od oštre, goruće boli, a samo nekoliko kapi urina to vam se pokazalo. Osjećali ste želju da mokrite više, ali ste se bojali sljedećeg odlaska u kupaonicu.

Vaša mačka nije puno drugačija. Ako promatrate svoju mačku kako se napinje kod kutije s pijeskom, možda pokazuje najklasičnije simptome mačje infekcije mokraćnog sustava.

Neke stvari na koje treba paziti uključuju:

  • česti posjeti kutiji za otpatke;
  • ponavljanje čučnjeva;
  • nekorištenje kutije za otpatke;
  • pa čak i balansiranje na rubu kutije s pijeskom.

Ako primijetite ovakva ponašanja, morate mačku odmah odvesti veterinaru. Opet razmislite o tome kako ste se osjećali kada ste imali IMS. Sjećate li se svrbeža, žarenja koje ste osjećali? Ako vaša mačka neprestano liže međunožje ili područje prepona, to je još jedan od najčešćih mačjih mokraćnih simptoma.

Kada ste imali infekciju mokraćnog sustava, jeste li ikada jaukali od boli dok ste se borili s iskušenjem da počešete to područje? Opet, vaša mačka može pokazivati ​​ista ponašanja poput plača, zavijanja i češanja u pokušaju da se nosi s užasnom boli i svrbežom koji ide uz mačje mokraćne simptome.

Brojni su uzroci urinarnih simptoma kod mačaka, uključujući bakterijske ili virusne infekcije, traume, stres, kamence u mjehuru, pa čak i tumore. Trebali biste znati da je ova bolest često ozbiljnija za muške mačke, jer može biti začepljen urinarni trakt. Bez obzira na uzrok problema vaše mačke, vaš veterinar će moći postaviti ispravnu dijagnozu.

Drugi važan signal upozorenja je krv u mokraći vaše mačke, koju možete primijetiti ako piški na pod. Ako primijetite ovaj simptom, odmah ga odvedite veterinaru; ako čekaš do sutra, može biti prekasno. Vaš veterinar može potvrditi da li vaša mačka boluje od mačje infekcije mokraćnog sustava ili blokade putem različitih dijagnostičkih testova, kao što su fizički pregled, analiza urina, analiza krvi i ponekad rendgensko snimanje.

Liječenje mačjih IMS

U teškim slučajevima blokade mačjeg urinarnog trakta, vaš veterinar će možda trebati kateterizirati vašu mačku ili možda čak izvesti operaciju. Vaša mačka također može trebati IV tekućinu kako bi izbjegla dehidraciju dok je podvrgnuta liječenju, a nećete je moći dovesti kući dok ne bude mogla piti i mokriti bez pomoći.

Ako se ne pronađe blokada, vaš veterinar može dijagnosticirati infekciju mjehura. Ona može propisati antibiotike za liječenje stanja. Razgovarajte sa svojim veterinarom o prirodnim biljnim spojevima za liječenje infekcije vašeg mačića. Sve se više veterinara oslanja na biljne lijekove za liječenje infekcija mokraćnog mjehura i drugih urinarnih simptoma mačaka.

Prisjetite se nekih načina na koje ste se nosili s vlastitom IMS. Je li vam liječnik predložio da pijete sok od brusnice i uzimate više vitamina C? Možete upotrijebiti sličan pristup u liječenju UTI vaše mačke. Holistički veterinari sve više pokušavaju izbjeći upotrebu antibiotika jer oni zapravo mogu pogoršati infekcije mjehura u nekim slučajevima. Njihova pretjerana uporaba uzrokovala je proliferaciju bakterijskih sojeva koji su otporni na antibiotike.

Podsjećamo, vaša mačka može imati infekciju mokraćnog sustava ako pokazuje jedan ili više sljedećih simptoma:

1. Mokrenje po podu

2. Urin s bojama krvi

3. Napinjanje u kutiji s pijeskom

2. Konstantno lizanje u području prepona

3. Plakanje od boli

Sada kada znate na što trebate paziti da prepoznate simptome infekcije mokraćnog sustava kod mačaka, možete u prehranu svoje mačke uključiti prirodne, biljne lijekove koji će vam pomoći u liječenju bolnih simptoma i spriječiti ponovne infekcije. Ove su biljke sigurne i prirodne te se mogu koristiti dugoročno bez opasnosti od nuspojava.