Ne, odgovor je, međutim, njihov vid boja je prilično loš. U prvoj polovici ovog stoljeća znanstvenici su bili sigurni da su mačke potpuno slijepe za boje, a jedan je stručnjak preradio popularnu izreku riječima: ‘Danju i noću sve mačke vide sivo.’ To je bio uporan stav 1940-ih, no tijekom posljednjih nekoliko desetljeća postignuto je odmjerenije istraživanje i sada se priznaje da mačke mogu odabrati određene boje, ali ne, naizgled, s puno finoće.

Razlog zašto su raniji pokusi zanemarili pokazivanje postojanja mačjeg vida boja bio je taj što su u testovima razlikovanja mačke brzo uhvatile suptilne razlike u fazi sivila boja, a zatim odbile napustiti te tragove kada su bile suočene s dvije boje točno isti stupanj sivila. Stoga su ispiti dali negativne rezultate. Korištenjem naprednijih tehnika, nedavna polja istraživanja uspjela su dokazati da mačke mogu razlikovati crvenu i zelenu, crvenu i plavu, crvenu i sivu, zelenu i plavu, zelenu i sivu, plavu i sivu, žutu i plavu te žutu i siva. Još uvijek je upitno mogu li razlikovati druge parove boja. Na primjer, jedan stručnjak misli da oni također mogu razlikovati crvenu i žutu, ali drugi se stručnjaci ne slažu s tim.

Kakav god bio ishod ovih istraživanja, jedno je sigurno: boja nije presudna u životima mačaka kao što je to u našim životima. Njihove su oči puno bolje prilagođene gledanju pri slabom svjetlu, gdje im treba samo 1/6 svjetla koje mi trebamo da razaznaju iste detalje pokreta i oblika.