Dok se mačke vole maziti i imaju tendenciju uživati u ljudskoj interakciji, mačke ne žele uvijek da ih se drži. Osobito u trenucima stresa ili tjeskobe, mačke mogu biti nestalne, teško ih je uhvatiti i čak vam mogu iskliznuti iz ruku.

Zbog toga je posebno važno razumjeti ispravne (i pogrešne) načine držanja mačke. Pročitajte stručne savjete o tome kako sigurno držati svoju mačku.

Kako sigurno držati mačku

Prema ovlaštenoj stručnjakinji za ponašanje mačaka, dr. Janet Cutler, najvažnija stvar koju morate zapamtiti kada držite mačku jest da je držite uz podršku, ali nesputanu.

“Želite biti sigurni da vaša mačka osjeća podršku dok je držite, pa pokušajte da joj noge ne vise ako je držite u rukama”, kaže ona. “Možete nježno staviti ruku na njihova leđa kako biste ih zadržali u naručju. Ako je vaša mačka na stolu, podu ili nekoj drugoj površini, savjetuje se korištenje minimalne količine sputavanja koja vam je potrebna – držite je za ramena tako da ne može pobjeći, ali joj dopustite da pomiče glavu, tijelo i noge . Ako su pod velikim stresom, moglo bi biti korisno imati ih u nosiljci kako bismo bili sigurni da se nitko ne ozlijedi.”

Korak po korak upute za držanje mačke

Obavijestite ih o svojoj prisutnosti: mačke se lako mogu uplašiti, pa prije nego što pokušate podići jednu, provjerite jesu li svjesne vaše prisutnosti. Njuškanje ruku, nježno tapšanje po leđima, pa čak i najava vaše namjere da ih pokupite pomoći će pripremiti vašu mačku za ono što dolazi. Promatrajte govor tijela svoje mačke da biste saznali kako se osjeća. Ako predu kad im priđete, velika je vjerojatnost da je u redu podići ih u zrak.
Postavite svoju mačku: Postavite svoju mačku da je podignete tako da joj stavite jednu ruku ispod prsa ili trbuha i jednu ispod nogu. Pazite da svoju mačku čvrsto, ali nježno uhvatite za prsa, prednje i stražnje noge kako vam ne bi iskočila iz ruku.
Podignite svoju mačku: Nakon što ste svoju dominantnu ruku stavili ispod mačjih prsa i svoju potpornu ruku na njezine stražnje noge, podignite svoju mačku s povjerenjem. Koristite snažne i ohrabrujuće pokrete kada podižete svoju mačku kako biste svojoj mački pokazali postojanost. Nakon što ih podignete, držite mačku blizu prsa.
Podržite svoju mačku: Mačke se obično osjećaju sigurno kada ih čvrsto drže. Nježno ih gnječite u svoje tijelo pomoći ćete im da se osjećaju podržano i sigurno. Međutim, nemojte biti toliko restriktivni u držanju da ne mogu gledati oko sebe.

Što ne činiti kada uzimate mačku

Dok se ribanje ili hvatanje opuštene kože oko mačjeg vrata nekoć smatralo sigurnim načinom rukovanja mačkom, mnogi se veterinari sada protive ovoj metodi. Prema ovoj studiji iz 2020., mačke prilično negativno reagiraju na češanje i sputavanje cijelog tijela. Dr. Janet Cutler savjetuje protiv ove taktike, objašnjavajući da će češkanje samo stresirati vašu mačku.

“Istraživači su otkrili da se češkanje mačke i sputavanje cijelog tijela (tj. ležanje mačke na boku i držanje za noge) pokazalo prilično stresnim, pa je korištenje minimalne količine sputavanja obično najbolje za većinu mačaka”, rekla je. kaže.

Umjesto da svoju mačku potpuno imobilizirate dok je pokušava podići, uvijek joj trebate dopustiti određenu autonomiju nad svojim tijelom. Mačke vole pomicati glavu kako bi pratile okolinu, što se može ograničiti češanjem. Iako je češkanje uobičajena praksa kod majke mačke i njezinih mačića, trebali biste ostaviti peraje svoje odrasle mačke na miru kada ih pokušavate držati.

Postupanje s mačkama u stresnim situacijama

Mačke će vam sigurno dati do znanja ako i kada su uzrujane i ne žele ih držati. Ali ponekad, bez obzira na njihove želje, postoje trenuci koji zahtijevaju da se mačka pokupi.

Kada je riječ o sigurnom vezivanju za mačke, možete ih nježno zgnječiti o površinu s koje ih namjeravate podići. Pritiskanje vaše mačke prema dolje na ovaj način ne samo da će je spriječiti da pobjegne iz vašeg stiska, već će također pomoći da se vaša mačka osjeća ugodnije i sigurnije u trenucima nevolje.

“Važno je nježno podići svoju mačku ako upadne u nestašluk i staviti je na sigurno mjesto te joj dati nešto drugo da radi”, kaže dr. Cutler. “Vikanje ili kažnjavanje vaše mačke jednostavno će oštetiti vezu između vas i vaše mačke i može vas se uplašiti, ali vjerojatno neće imati nikakvog utjecaja na nestašluke u koje su se uvalili.”

Prisiljavanje vaše mačke u nosiljku za mačke

Općenito govoreći, mačke neće ići u nosiljku same od sebe. Potrebno je vrijeme, praksa i puno strpljenja da svoju mačku smjestite u njihovu nosiljku. Ali prije nego što pokupite svoju mačku i natjerate je u nosiljku, dr. Cutler preporučuje da nosiljku izostavite prije nego što planirate otići kako bi se vaša mačka mogla upoznati s njom.

“Pokušajte izvaditi sanduk i dopustiti svojoj mački da ga istražuje, s poslasticama unutra za dodatno ohrabrenje”, predlaže dr. Cutler. “Također možete nagraditi svoju mačku poslasticama ako uđe unutra. Kad im bude ugodno ulaziti i izlaziti, počastite ih kad su unutra i vježbajte zatvaranje vrata na vrlo kratko vrijeme.”

Važno je da dr. Cutler savjetuje da svoju mačku ne tjerate u nosiljku. “Najbolje je izbjegavati nasilno stavljanje mačke u sanduk i njegovo zatvaranje, jer to može izazvati negativne asocijacije na ulazak u sanduk za putovanje”, objašnjava ona.

Ako ste vlasnik mačke, važno je naučiti kako držati mačku na pravi način. Bilo da ih želite malo pomaziti ili ih trebate izvući iz uznemirujuće situacije, uvijek pažljivo pratite govor tijela svoje mačke, držite je uz svoje tijelo i čvrsto je, ali nježno uhvatite prsa i stražnje noge.