Jazavčari su uzgajani za lov i hvatanje jazavaca, pa ne bi trebalo biti iznenađenje ako čujete da jazavčar lovi mačke.

Jazavčari često jure za mačkama, ili bilo kojom drugom malom životinjom, jer ih smatraju neovlaštenim ulaskom na njihov teritorij. Većina jazavčara ne gleda na mačku kao na svoj sljedeći obrok, već ih samo želi izbaciti s njihovog teritorija. Većinu vremena mačka bježi, što pojačava ponašanje jazavčara, što znači da će loviti sljedećeg uljeza kojeg vide.

Postoje neki jazavčari koji jure jer se žele igrati, ali hrabra je mačka ta koja stoji protiv psa. Mačke koje stoje i bore se često su u velikoj opasnosti, osobito protiv protivnika kao što je jazavčar, uzgojen da pronalazi i ubija jazavce, stvorenja koja su mnogo značajnija od domaće mačke.

Zaustavljanje jazavčara koji lovi mačke

Važno je razumjeti da vjerojatno nikada nećete u potpunosti zaustaviti svog jazavčara da lovi mačke. Stoga je važno znati kada su mačke u blizini i staviti svog jazavčara na uzicu dok ne odu.

Ako imate mačku, možete istrenirati svog jazavčara da ga ne juri, ali to može potrajati. Započnite stavljanjem svog jazavčara na uzicu. Uvedite ih u sobu u kojoj je mačka i neka sjednu. Ako pokušaju potjerati mačku, recite im “ne” i vratite ih u sjedište. Kad se smiri, možete se približiti mački, ponovno natjeravši jazavčara da sjedne ako se baci prema mački. Cilj je da budu dovoljno blizu da se vaša mačka i jazavčar mogu sresti i provjeriti jedan drugoga. Jazavčari su poznati lovci, pa se nemojte iznenaditi ako prođe nekoliko seansi prije nego što vaš jazavčar uspije u susret vašoj mački na odgovarajući način, a da je ne juri.

Također možete istrenirati svog jazavčara na naredbu “ostavi ga”. Da biste to učinili, uzmite poslasticu i pustite da je vaš jazavčar ponjuši. Stavite ga u ruku i recite svom jazavčaru da ga “ostavi”. Vjerojatno će nastaviti njuškati, to je u redu. Nemojte ništa govoriti ili činiti, samo gledajte i čekajte. U trenutku kada skrenu pogled, dajte im poslasticu i pohvalite ih. Ponavljajte vježbu dok se vaš jazavčar ne odmakne kada kažete “ostavi ga”. Nakon što ga istrenirate, kada kažete “ostavi to”, vaš bi se jazavčar trebao udaljiti od vaše mačke.

Ne mogu zaustaviti svog jazavčara da lovi mačke

Nažalost, postojat će jazavčari čiji je instinkt jurnjave toliko visok da se ne mogu istrenirati da ne jure, pogotovo ako je vaša mačka otvorena i voli provocirati vašeg jazavčara. U ovakvim slučajevima jedina opcija koju imate je držati psa i mačku odvojeno. To može uključivati ​​držanje odvojenih u različitim područjima ili treniranje vašeg jazavčara u sanduku dok ste daleko od kuće.