Do sada je dobro dokumentirano da plastične fontane za kućne ljubimce mogu uzrokovati akne na bradi kod mačaka, kao što su otkrili mnogi nesretni vlasnici mačaka. Ovo nije samo pitanje nekoliko prištića, već može biti ružan i bolan osip od sirovih, otvorenih rana oko usta. Srećom, sada postoji nekoliko proizvođača fontana za mačke od nehrđajućeg čelika i keramičkih fontana za mačke koji mogu eliminirati ovu prijetnju. Ovaj je članak kratak pregled dostupnih.

Drinkwellova Fontana za kućne ljubimce Lotus reklamira se kao keramička, a gornja i donja zdjela jesu, no veliki središnji toranj kroz koji se isporučuje voda je plastični. Iako je relativno privlačan, to je komplicirana jedinica za čišćenje, zahtijeva znatno rastavljanje, a budući da je voda u stalnom kontaktu s plastikom, čini se da poništava vlastitu svrhu. Ova jedinica se prodaje za oko 100 dolara i proizvodi se u Kini.

Pioneer izrađuje i fontanu za mačke od nehrđajućeg čelika i keramički model. Dizajn je elegantan i moderan, a jedinica je prilično jednostavna i laka za održavanje. Međutim, oba modela proizvedena su u Kini i nema certifikata o sigurnosti hrane ili je li glazura na keramičkom modelu bez olova. Kupci su također prijavili da te fontane prskaju. Prodaju se za oko 49 – 59 dolara.

U Sjedinjenim Državama postoji nekoliko proizvođača keramičkih fontana za mačke. Glacier Point izrađuje nekoliko keramičkih modela. Svi modeli sastoje se od pravokutnih kutija, izlivenih u kalupe i svaka ima naopako okrenute staklene boce na vrhu koje pružaju veliki kapacitet vode. Osim visokokvalitetnih cijevi i spojnih uređaja koji su sigurni za hranu, oni su 100% keramika sigurna za hranu i, za razliku od plastičnih modela, neće se ogrebati, stoga ne sadrže štetne bakterije, koje rastu u ogrebotinama plastičnih fontana. Rashladne jedinice Glacier Pointa održavaju vodu rashlađenom, što je čini privlačnijom za kućne ljubimce, čime se potiče bolja hidratacija.

S druge strane, hlađenje čini rad fontane skupljim. Osim toga, fontane za kućne ljubimce Glacier Point definitivno nisu dizajnirane tako da im je estetika vodeća vrijednost. Ova marka je vjerojatno za one koji zauzimaju čisto praktičan stav o navodnjavanju svog ljubimca i ne mare previše za druge stvari, poput izgleda.

Dok su sve gore navedene fontane proizvedene, postoje najmanje dvije osobe u Sjedinjenim Državama koje ručno izrađuju keramičke fontane za mačke, koristeći keramiku koja je sigurna za hranu. Obojica prodaju svoje proizvode na internetskoj trgovini ručno rađenih proizvoda Etsy. Trgovina NoodleDoo Designs (http://www.noodledoodesigns.etsy.com) prodaje mnogo drugih predmeta osim fontana za mačke. Obavlja vrlo ćudljiv posao i iako njezine fontane za mačke ostavljaju nedostižne želje (na primjer, kabel pumpe prekriva rub), ona barem nudi alternativu plastičnim fontanama za kućne ljubimce, koje nisu proizvedene u Kini. Cijene fontana kreću se od oko 100 dolara.