Prije ili kasnije, vaša će voljena mačka početi stariti i doživjeti fizičke promjene. To se obično događa između sedme i desete godine života. Međutim, neki su dovoljno sretni da odgode velike promjene do otprilike 12. godine. Kad god konačno dođe vrijeme, morat ćete napraviti nekoliko promjena u načinu na koji se brinete za svog ljubimca. Nastavite čitati za korisne savjete o brizi za starije mačke.

Većina vlasnika vodi svoje mačke veterinaru na godišnji pregled. Starije mačke moraju biti pregledane kod veterinara češće nego njihove mlađe mačke jer je rizik od problema povećan. Najbolje je zakazati zdravstveni pregled svakih šest mjeseci.

Također ćete morati donekle promijeniti čime hranite svoju stariju mačku. Starije osobe koje postanu manje aktivne, ali još uvijek dobivaju istu količinu kalorija, više će nego vjerojatno postati debele. Pretilost je posebno problem za starije osobe, stoga bi prehrana koju je odobrio veterinar svakako bila na redu.

Kada se brinete za starije mačke, uvijek osigurajte da uvijek imaju pristup svježoj vodi za piće. Dehidracija lakše nastupa kako mačke odmiču. Ni njihovi organi neće dobro reagirati na kroničnu dehidraciju. Bubrezi obično zadaju najviše problema starijim osobama, a česta dehidracija tim vitalnim organima sigurno neće učiniti ništa dobro.

Baš kao i kod ljudi, artritis postaje problem za starije mačke. Jednom kad se pojavi artritis, vaša mačka više neće biti fizički aktivna kao prije. Nemojte se iznenaditi ako se prestane penjati uz stepenice ili skakutati na prozorsku dasku. Mačke s artritisom mogu čak imati problema s ulaskom u svoje kutije s pijeskom. Ako primijetite da vaš ima problema s tim, možete mu izaći u susret tako da nabavite kraću kutiju ili čak postavite niz stepenica pokraj nje.

Njega zuba važna je za mačke svih dobi. Za starije mačke to postaje sve važnije. Rizik od razvoja bolesti zuba samo se povećava s godinama. Ova bolest može uzrokovati dovoljno boli da spriječi vašu mačku da jede.

Vaša mačka također može izgubiti energiju da se pravilno njeguje. Ne želite da razvije suhu ili pretjerano prljavu dlaku. Matiranje također može postati problem ako imate dugodlaku pasminu. Svojoj starijoj mački možete pomoći ako je sami četkate svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno.

Promjene koje se događaju kod vaše starije mačke nisu samo fizičke. Također može pokazivati ​​mentalne probleme poput starijih ljudi. Može povremeno lutati ili čak djelovati dezorijentirano. Neke mačke postanu mnogo glasnije i previše mjauče za vlasnika. Kada se brinete za starije mačke, također imajte na umu da možda neće dobro reagirati na promjene. Nastojte da sve u kućanstvu bude isto jer im to najbolje ide uz poznate rutine.

Postoji dosta bolesti koje su česte kod starijih mačaka. Hipertenzija, problemi s bubrezima, hipertireoza i dijabetes melitus neki su od najčešćih. Različite vrste raka također su češće kod starijih mačaka.

S povećanjem rizika od ovih bolesti, važno je pažljivo pratiti svoju mačku zbog promjena. Ako primijetite nešto neuobičajeno, prepustite veterinaru da da svoje mišljenje o tome. Nadamo se da će pregledi koji se provode dvaput godišnje rano otkriti bilo koju bolest, što bi, nadamo se, olakšalo rješavanje problema.