Hipertireoza je poremećaj karakteriziran prekomjernom proizvodnjom hormona štitnjače i posljedičnim povećanjem brzine metabolizma. To je prilično česta bolest kod starijih mačaka i relativno se lako liječi.

Konvencionalno liječenje uključuje ili lijekove ili operaciju. Najčešće se propisuje dnevna doza sintetskih hormona štitnjače. Drugi pristup je kirurško uklanjanje štitnjače. Oba tretmana su učinkovita, ali mogu biti invazivna ili teška za reguliranje. Prirodni lijekovi za hipertireozu kod mačaka nude nježniju alternativu konvencionalnim lijekovima bez stvaranja ovisnosti. Biljke su sigurne i učinkovite za korištenje, poboljšavaju rad štitnjače i rješavaju glavne simptome.

Prirodni lijekovi uključuju domaće biljke koje su se pokazale korisnima u liječenju hipertireoze kod mačaka, kao što su žarka i patuljasta kopriva, trava i morska trava, kao i strane biljke poput kineskih biljaka huang qi ili sibirskog ginsenga. Biljni lijekovi se najčešće daju kao tinkture, kao kapsule ili se dodaju mačjoj hrani.

Patuljasta i kopriva stimuliraju krvožilni sustav i pomažu u održavanju zdravog rada štitnjače. Učinkovite su u normalizaciji hormona koje proizvodi štitnjača, reguliraju metabolizam i osiguravaju minerale i vitamine A, B i C. Patuljasta i kopriva dostupne su u obliku tinktura koje se mogu umiješati u hranu ili vodu vaše mačke.

Bugleweed je dio obitelji metvice. Smanjuje količinu proizvedenog hormona štitnjače koji je prekomjeran kod mačaka s hipertireozom. Bugleweed se prodaje kao tinktura ili tablete.

Mjehur ili alga je morsko povrće i pomaže u kontroli pretjeranog rada štitnjače. To je primarni izvor joda koji je deficitaran kod mačaka koje pate od hipotireoze. Bladderwack je dostupan kao tinktura te u obliku tableta ili praha. Nekoliko kapi tinkture pomiješanih s hranom ili vodom najbolji je način primjene.

Huang qi općenito podržava rad štitnjače. Dolazi kao tinktura koju možete kupiti od dobavljača ljekovitog bilja. Razrijedite u vodi i dajte nekoliko kapi oralno ili umiješajte u hranu ili vodu svoje mačke.

Sibirski ginseng također regulira razinu hormona i pomaže u ublažavanju umora povezanog s problemima štitnjače. Također jača imunološki sustav vaše mačke. Sibirski ginseng najbolje se daje kao tinktura.

Promjene u prehrani vaše mačke pomoći će liječenju biljem. Povećajte količinu zdrave hrane ili još bolje cijelu prehranu bazirajte isključivo na zdravim namirnicama. Hranite puno sirovom govedinom i peradi. Izbjegavajte losos, plodove mora i bijelu ribu. Sadrže visoke razine izoflavona, glavne tvari za koju se sumnja da uzrokuje hipertireozu. Također se sumnja da soja pridonosi razvoju stanja. Budući da je prisutan u mnogim konzerviranim hranama za mačke, i njega treba izbjegavati.

Nedostatak minerala, osobito joda, čest je kod mačaka s hipertireozom. Stoga se morate pobrinuti da hrana vaše mačke sadrži puno joda, kao i odgovarajuće količine selena koji čini hormone štitnjače manje toksičnima. Kako biste se uhvatili u koštac s abnormalnim rastom stanica štitnjače, također dodajte dokozaheksaensku i arahidonsku kiselinu u hranu.

Ovi prirodni lijekovi za mačke s hipertireozom pomoći će vam da stanje držite pod kontrolom.