Mačić lutalica star osam tjedana pojavio se na mojim vratima jednog dana bolestan i gladan. Zavjetovao sam se svojom ljubavlju i domom i odjurio ga veterinaru. Nakon najmanje dva odlaska u veterinarsku ordinaciju i lijekova za prehladu, činilo se da je moj mačić na putu potpunog oporavka. Sve dok, to jest, nisam primijetio da sam počeo primjećivati ​​osip u obliku prstena na koži. Vratio sam se veterinaru da ih uvjerim da ovaj mačić doista ima lišajeve koje treba liječiti. Moj mačić je nosio lišajeve koje on nije dijagnosticirao tijekom naših prvih nekoliko posjeta. Dao mi je nekoliko razloga za to i zato ovu priču dijelim s vama.

Ringworm je gljivica koja se može prenijeti sa zaražene životinje na životinju, s osobe na životinju, sa životinje na osobu ili je možete dobiti iz tla. Najvjerojatnije je tako moj mačić dobio lišajeve ili ih je možda njegova majka imala i prenijela. Bilo kako bilo, sada sam ga i ja imao. Obično se pojavljuje na životinjama kao okrugle lezije bez dlake. Lezija također može imati ljuskavu kožu u sredini. Najčešće se nalaze na glavi, ušima i repu mačke. Kod nekih infekcija, gljivica neće biti kružnog oblika. Može se proširiti na lice, usne, nos i bradu. Ponekad može izgledati kao autoimuna bolest, što se dogodilo u slučaju moje pothranjene mace. Jedini gubitak dlake koji je moj mačić imao bilo je stanjivanje dlake ispred ušiju, što je uobičajeno kod pothranjene mačke. Loša strana je bila ta da se u trenutku kad smo uhvatili zarazu proširila na drugo mače. Imao sam kuću, sebe i svog psa.

Učinkovitost liječenja lišajeva zapravo ovisi o vama i veterinaru. S malim, izoliranim lezijama, veterinar može propisati kremu protiv gljivica. Postoji i oralni lijek dostupan mačkama koje imaju teži slučaj lišajeva. Mogli bi čak propisati i umakanje sa sumporom. Ovi umaci užasno mirišu i mogu privremeno poprimiti žućkastu boju dlake mačke. Jedan od najučinkovitijih načina za liječenje lišajeva je šampon protiv gljivica. Druga polovica tretmana ovisi o vama.

Nakon što je lišaj ušao u život vaše mačke, potrebno je poduzeti drastične korake kako biste izdržali da se ne nastavi širiti. Jedan od načina na koji se lišajevi šire je preko posteljine, tkanine ili drugih vrsta materijala kao što su strunjače za gimnastiku, itd. Morate biti marljivi u svakodnevnom pranju svega na čemu vaša mačka spava u vrućoj vodi i izbjeljivaču. Što se tiče mačaka, one vole spavati posvuda. Budući da vam nije realno svakodnevno prati tkaninu vašeg namještaja, pokrijte namještaj na kojem vaša mačka ide ili spava u plahte koje se mogu skidati i prati svaki dan. Ako vaša mačka ima krevet, perite ga svaki dan u vrućoj vodi i izbjeljivajte. Ograničite kontakt koji imate sa svojom mačkom na minimum. Pobrinite se da svaki dan mijenjate i perete posteljinu. Čak i ako drugi kućni ljubimci u vašem kućanstvu ne pokazuju znakove lišajeva, trebali biste i njih liječiti. Obično se liječenje nastavlja sve dok se dva negativna laboratorijska testa ne pokažu u korist vaše mačke, čime se osigurava da nema lišajeva.