Mačke su jedni od najpopularnijih kućnih ljubimaca u Sjevernoj Americi. Oni su dragi ljubimci, sposobni vam pružiti godine druženja. Kao i drugi kućni ljubimci, mačke se ponekad mogu razboljeti. Postoji nekoliko različitih vrsta bolesti koje mačke mogu dobiti, a jedna od njih je mačji dijabetes. Mačji dijabetes je ozbiljna bolest, iako se može liječiti kod veterinara.

Dijabetes je češći kod ljudi nego kod mačaka ili drugih životinja. Uzrok dijabetesa zapravo je vrlo jednostavan. Šećer, odnosno glukoza, nalazi se u krvi. Razinu šećera u krvi u tijelu ili životinji drži pod kontrolom hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. Kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, za to je kriv dijabetes.

Simptomi mačjeg dijabetesa varirat će. Najčešći simptomi uključuju povećanje količine mokraće i pojačanu žeđ. Ostali simptomi mačjeg dijabetesa uključuju gubitak apetita, gubitak težine i lošu dlaku. Pojačanu žeđ lako je otkriti, jer možete lako primijetiti da je posuda s vodom prazna tijekom dana.

Ako svoju mačku odmah ne liječite od mačjeg dijabetesa, mačka će s vremenom postati neaktivna, redovito povraćati i na kraju pasti u komu. S druge strane, ako se dijabetes liječi na vrijeme, mačka će više nego vjerojatno voditi normalan i zdrav život. Imajte na umu da se liječenje ne događa preko noći – potrebno je vrijeme i predanost.

Mačkama koje imaju mačji dijabetes morat će se davati hrana svaki dan u isto vrijeme. Treba ih spriječiti i da izlaze van. Ako vaša mačka ima dijabetes, morat ćete joj dati injekcije inzulina jednom ili dvaput ili dnevno. Nakon što vaš veterinar pregleda vašu mačku, reći će vam koliko injekcija i koliko inzulina trebate dati svojoj mački.

Prije nego svojoj mački date injekciju inzulina, uvijek se prvo trebate pobrinuti da ima nešto hrane. Ako nije jeo, a vi mu ipak date injekciju, mogao bi doživjeti hipoglikemijski šok. To se može dogoditi i zbog previše inzulina. Hipa može biti jako opasna i treba je izbjegavati pod svaku cijenu. Ako vaša mačka doživi hipoglikemijski šok, a vi niste u blizini, mogla bi umrijeti.

Ako svojoj mački morate dati injekcije inzulina zbog mačjeg dijabetesa, uvijek biste je trebali pažljivo pratiti nakon što ste primili injekciju. Nakon što je vaša mačka neko vrijeme bila na inzulinu, vaš veterinar može smanjiti količinu inzulina. Iako će možda morati ostati na inzulinu do kraja života, inače će voditi zdrav život.

By