Godine 1954. Andy Warhol, poznati ljubitelj mačaka, objavio je seriju od 25 mačjih portreta u obliku knjige. Tiskane na ograničenom izdanju, ručno obojenom Arches papiru s vodenim žigom, grafike su privatno tiskane i izrađene kao uspomena na Božić. Svoju je knjigu nazvao 25 ​​Cats Name Sam and One Blue Pussy. Prvotno je mislio da glasi “… po imenu Sam”, ali njegova majka, koja je napisala slovo, izostavila je “d” i Warhol je mislio da je konačna verzija u redu.

U 1950-ima, Warhol je kupio smeđu kamenu kuću u kojoj su živjeli on i njegova majka. I, iako su posjedovali mačke dvadeset godina, njegova serija mačjih portreta nije se temeljila na mačkama s kojima je živio i poznavao. Umjesto toga, temeljili su se na fotografijama njujorškog fotografa mačaka Waltera Chandohe.

U 1970-ima, Warholov interes za mačke je izblijedio, a njegov interes za pse je porastao. Njegov dečko odlučio je da nabave štene kratkodlakog jazavčara. Psu su dali ime “Archie”. Warhol je postao toliko očaran Archiejem da je postao njegov alter ego. Dok je držao Archieja tijekom intervjua, kada Warhol nije želio odgovoriti na određeno pitanje, jednostavno bi skrenuo pitanja na Archieja. Warhol je psa vodio posvuda – u svoj studio, na umjetnička otvaranja, na večere, na fotografiranja i u London kada ga je tamo odveo njegov posao.

Kad je Archieju bilo skoro tri godine, pojavio se još jedan jazavčar. Ovog psa su zvali “Amos”. Njih troje su se slavno slagali. Amos i Archie trčali bi po gradskoj kući lajući, jureći i igrajući se jedno s drugim, pružajući stalnu zabavu Warholu. Sve je bilo dobro, osim što bi Archie sada ostao kod kuće sa svojim novostečenim prijateljem Amosom umjesto da juri gradom s Warholom.

Godine 1976. kolekcionar umjetnina Peter Brant naručio je Andyja Warhola da naslika njegovog koker španijela po imenu Ginger. Andy je napravio dvije slike Ginger, kao i crteže. Toliko su se svidjeli Peteru Brantu da je pomislio da bi Warhol trebao napraviti cijelu seriju crteža mačaka i pasa. Andyju se također svidjela ideja. To bi otvorilo novo područje narudžbenih portreta i dalo mu priliku da koristi Archieja i Amosa u svom radu. Nedostajala mu je samo mačka koja bi se uklopila u manekenski kalup.

Warhol je volio raditi po fotografijama. Bilo mu je teško postaviti svoje ljubimce i ostaviti ih da miruju. Za svoje prve fotografije mačaka i pasa odlučio je koristiti plišane životinje. Vincent Fremont iz Artneta nazvao je gotove slike ovih plišanih stvorenja “sablasnim i jezivim”. Slike; međutim, za one koje je Warhol dovršio od fotografija mačaka i pasa kaže se da su živahne i prožete osobnošću.

Nakon nekog vremena počeo se baviti drugim umjetnostima, uključujući underground filmove koji su istraživali šokantnu vrijednost golotinje, pohlepe i seksualnosti. Godine 1976., nakon pauze od redovnog, mainstream bavljenja umjetnošću, Peter Brant organizirao je prikazivanje Warholove serije o psima i mačkama u New Yorku i Londonu.

Nakon Warholovog razdoblja crtanja i slikanja mačaka i pasa, započeo je s umjetničkim obradama za limenke juhe Campbell i svojim fokusom na pop-kulturu što se vidi u njegovim djelima usredotočenim na Marilyn Monroe. Nakon majčine smrti Warhol se sve više udaljio od očiju javnosti. Warhol je iza sebe ostavio svoje dnevnike koji su kasnije objavljeni u knjizi. Iako mnogi kažu da su njegovi unosi “svjetovni”, oni koji proučavaju njegovu umjetnost otkrivaju da ostavljaju povijest – postmodernu povijest koja uvelike odražava njegova uvjerenja, veze s njima i život posvećen istraživačkoj umjetnosti.

Autorska prava © 2008 Melanie Light