Mačka koja kiha nije neuobičajena. Baš kao i ljudima, može im se nešto zaglaviti u nosu ili im se membrane mogu upaliti ili nadražiti, a kihanje je najbrži i najučinkovitiji način da se to riješi. Neke pasmine samo kišu češće od drugih. Nitko zapravo ne zna zašto, ali pasmine s kratkim nosnim prolazima i ravnim licem, kao što su perzijske mačke, na kraju kišu više od ostalih pasmina mačaka.

U mnogim slučajevima, alergen je krivac. Otprilike 15% svih mačaka ima neki oblik alergije. Najvjerojatnije su to uzrokovani:

  • Insekti – Buhe su najčešće, jer slina iz usta buhe može izazvati alergiju. Čak i kada su buhe ubijene, svrbež može trajati neko vrijeme.
  • Alergeni koji se prenose zrakom – Isti alergeni koji izazivaju peludnu groznicu mogu uzrokovati alergije i kod mačaka, uključujući pelud, travu i plijesan.
  • Hrana i lijekovi – Mačke mogu biti alergične na određenu hranu i lijekove, uključujući neka cijepljenja.

Ako vaša mačka kiše zbog alergije, možete primijetiti i druge simptome, uključujući stalno lizanje šapa, trljanje lica ili kašalj. Oni nisu uvijek prisutni, ali mogu biti. Vaša mačka također može dobiti koprivnjaču koja se pojavljuje otprilike pola sata nakon izlaganja alergenu. Osip se može pojaviti bilo gdje na vašoj mački i nestati nakon jednog dana. Uzrok osipa može uključivati ​​ugrize insekata, novu hranu, lijek ili cijepljenje ili insekticide koji se koriste za tretiranje vašeg travnjaka.

Ako sumnjate da je kihanje uzrokovano alergijom, prvo pokušajte utvrditi uzrok. Ako ste nešto promijenili u kući – mačji pijesak ili hranu, upotrijebili ste insekticid po kući itd. – uklonite ih i provjerite osjeća li se vaša mačka bolje. Ako je u pitanju hrana, vaš veterinar može preporučiti malo magnezijevog mlijeka kako bi se trbuščić brže očistio. Također se mogu primijeniti tretmani benadrilom i kortizonom. Mora ih primijeniti veterinar. Ne pokušavajte to učiniti sami.

Ako se sumnja da vaša mačka ima infekciju, izolirajte je od svih drugih životinja jer infekcija može biti zarazna. Vjerojatno ćete također htjeti držati djecu podalje, jer se neke bakterije, pa čak i virusi mogu prenijeti kontaktom s ljudima.

Apsces u gornjoj čeljusti također može uzrokovati kihanje. Može se proširiti u nosne prolaze, uzrokujući njihovo oticanje i zatvaranje.

Drugi uzrok mogu biti prašina i grinje. Kada se promiješaju u kutiji s pijeskom, vaša ih mačka može udahnuti ili dospjeti u krzno. Održavanje kutije s pijeskom čistim najbolji je način da riješite ovaj problem i nemojte koristiti stelju na dnu vreće – obično je uglavnom prašina. Mačka voli čistu kutiju i to čak može eliminirati i neke probleme u ponašanju, kao što je prskanje ili odlazak na zahod negdje drugdje u kući.

Na kraju, provjerite mačji nos da vidite je li nešto zaglavljeno u njemu. Ovo je osobito istinito ako vaša mačka neprestano kiše. Možda pokušavaju izbaciti objekt. Ako ne možete izvući predmet ili ako se čini da je predaleko u nosnici, trebali biste što prije odvesti svoju mačku veterinaru, osobito ako je to pod stresom ili ako ima poteškoće s disanjem.

Kao i obično, praćenje osobnosti vaše mačke i poznavanje njenog ponašanja dobar je način da otkrijete je li nešto pogrešno. Ako vaša mačka povremeno kihne, to nije ništa strašno. Ali ako iznenada počne kihati iako nikad nije ili se kihanje samo pogorša, to bi mogao biti simptom, a ne samo kihanje.