Moja mačka koja se dobro ljubi (tema mog članka, “Kako naučiti mačku da se ljubi”) je kastrirani petogodišnji mužjak mješanac.

Kad je još jedan mačić našao utočište u mojoj kući, bila sam prestrašena jer nisam bila sigurna kako će moja prva mačka reagirati. Bi li bio sretan da ima druga za igru? Ili bi bio neprijateljski nastrojen i ljubomoran kad bi vidio drugu mačku kako s njim dijeli moju ljubav i pažnju? Nakon predstavljanja, pasivno je pogledao mačića, a zatim zakolutao očima i preusmjerio pozornost na usisavač. Tiho bi zarežao kad god bi mu se mačić približio. Morao sam smisliti moguće rješenje za problem koji bi se mogao pojaviti kad dođe vrijeme da se dvije mačke ne bi mogle dobro slagati zajedno. Bilo mi je najdalje od pameti riješiti se malog mačića jer mi je već začarao srce. Odlučio sam mače držati u podrumu, a stariju mačku ostaviti u kući.

Naučio sam dvije stvari:

  1. Nije dobro da mače i starija mačka budu stranci jedno drugom.
  2. Vlasnici mačaka moraju preuzeti inicijativu kako bi stvorili prijateljsku atmosferu za dvije mačke dopuštajući objema da se miješaju jedna s drugom. Ali uvijek budite na oprezu kako biste zaštitili mačića da ga starija mačka ne ugrize ili ogrebe.

Ako ste u istoj situaciji kao ja, možete promatrati ponašanje svojih mačaka dok prolaze kroz proces međusobnog upoznavanja i postaju više od prijatelja u budućnosti.

U početku će starija mačka otići daleko kad god joj se mačić približi. Čin insinuira da veća mačka izbjegava mačića jer mu ne želi nauditi. To je također gesta da eventualno može prihvatiti prisutnost mačića. Zatim se počinje igrati s mačićem dopuštajući mu da se igra s njegovim mahanjem repom. Može doći do slučaja kada mačka postane pretjerano uzbuđena da može nenamjerno ozlijediti mačića. Uvijek možete privući njegovu pozornost, ali nemojte grditi stariju mačku. Umjesto toga, neka liže mače. Zatim ga potaknite da se ponovno igra s malim. Kako starija mačka liže mače, u njemu se razvija određena karakterna crta.

U slučaju moje mačke koja se dobro ljubi, u njemu se razvio majčinski instinkt. Čuvao je mačića i mazio ga. Čak i sada, kada je mačić već zrela mačka, starija ga mačka još uvijek mazi.

Stručnjaci su objasnili da je ponašanje ženke razvijeno među kastriranim muškim mačkama jer je hormon estrogen jedini hormon prisutan u tijelu mačke nakon uklanjanja izvora testosterona. To stvara tendenciju kod muških mačaka da se ponašaju kao ženke. Estrogen i testosteron prisutni su i kod ljudi i kod životinja. Kod ženki (ljudskih i životinjskih) estrogeni su dominantniji nad testosteronima, a kod muškaraca (ljudskih i životinjskih) testosteroni su dominantniji nad estrogenima.

Prije sam bio oslobođen svojih briga – pomisli da vidim svoje dvije mačke kako se svađaju. Zaista je prekrasno iskustvo vidjeti dvije odrasle mačke kako se vole poput majke i sina. I sad sam ja ta koja je ljubomorna jer mačiću kojeg toliko volim više je draga njegova “surogat majka” nego ljubavna ljubavnica.