Mačke ne moraju pribjegavati fizičkoj sili da bi pobijedile u sukobu. Često koriste svoju najsuptilniju i najsigurniju tehniku ​​u suparničkom okršaju – zureći.

Mačke buljenje tumače kao zastrašivanje i suparništvo. To objašnjava zašto kada grupa prijatelja dolazi u vašu kuću, osobi koja se ne želi previše približiti vašoj mački može prići mala mačka, dok ljubitelji mačaka koji očekuju susret s vašom mačkom ne privlače njegovu pažnju. Ljudi koji nisu ljubitelji mačaka obično skreću pogled ili ih ne gledaju očima. Mačke to ne smatraju prijetećim. S druge strane, ljubitelji mačaka vole ih gledati izravno u oči, zbog čega se osjećaju zastrašeno ili ugroženo.

Kada su mačke u suparništvu, u početku pokušavaju nadmašiti jedna drugu. Ako jedna od mačaka na kraju skrene pogled, to obično signalizira predaju. Međutim, ako dugotrajno buljenje ne može riješiti problem, može napredovati u udaranje ili hrvanje na tlu dok nastavljate buljiti jedno u drugo.

Dominantna mačka gledat će u drugu mačku sve dok njegov protivnik ne pobjegne. Nakon što počnu buljiti jedno u drugo, sve bi ostavili sa strane kako bi usmjerili pažnju. Ostat će u stanju visoke napetosti sve dok jedan ne počne treptati i odlaziti.

Vlasnici mačaka često se potiču da polako trepću ili namiguju očima (npr. pospanim očima) kada izravno gledaju prema svojim mačkama. Ovo šalje poruku da niste prijetnja i da se ne bi trebali uznemiriti. Međutim, mačke uvijek više vole da ih vlasnici gledaju perifernim vidom nego izravnim pogledom.

Mačjim se zjenicama sužavaju ili šire ovisno o svjetlosti. Također, koriste svoje zjenice kako bi prenijeli svoja raspoloženja drugima. Kada su mačje zjenice raširene, to odaje strah, od blagog do agresivnog uzbuđenja. Međutim, kada je mačka ljuta, zjenice će joj se stisnuti u crtu, što znači da je spremna za napad. Razlog zašto sužavaju zjenice je da se bolje fokusiraju na suparnika i zaštite oči u slučaju fizičke borbe.

Kada su mačke opuštene, obično drže oči poluotvorene kao da tonu u san.