Nakon tretmana protiv glista vašoj mački, ona je oslobođena crva, ali vaše ih kuče sada ima. Ako je još ostao dio tretmana, možete biti u iskušenju da ga jednostavno date svom tipu. Ali to radi cijelo vrijeme. Iako ćete možda otkriti da su sastojci tretmana za dehelmintizaciju pasa i mačaka uglavnom isti. Aktivni sastojci poput prazikvantela trenutno su dostupni pod različitim markama. Mogu se naći u tretmanima za dehelmintizaciju pasa i mačaka.

Samo zato što je aktivni sastojak isti ne znači da je dobra ideja dati vašem psu tretman za dehelmintizaciju vaše mačke ili obrnuto. Razlika je u količini korištenih sastojaka. Količina doziranja također može varirati ovisno o veličini kućnog ljubimca.

Postoji široka lepeza dostupnih preventivnih tretmana protiv srčanih crva za pse i mačke. Ali dok se psi mogu liječiti uz pomoć injekcije nakon što su zaraženi, mačke se ne mogu liječiti na isti način ako dobiju srčanog crva. Postoje određeni slučajevi u kojima liječenje koje je učinkovito na psima može biti otrovno za mačke. Dakle, uvijek je bolja opcija dopustiti vašem veterinaru da predloži tretman protiv crva za vašeg psa i mačku, umjesto da ih sami liječite. Tretmani protiv glista za mačiće su dostupni, ali liječenje srčanih crva je sasvim drugačija igra. Upamtite, bolje je spriječiti nego liječiti. Liječenje nije samo vrlo zamorno, već je i prilično skupo.

Također je vrlo važno razumjeti da postoje različiti crvi koji mogu utjecati na vašeg psa i mačku. Dakle, nikada ne dajte jedan tretman koji je posebno za liječenje određenog crva za drugog crva. Na primjer; ako vaša maca ima valjkaste gliste, a vaš pas ima trakavice, nikada nemojte liječiti trakavice lijekom koji djeluje na iskorijenjivanje valjkastih crva. Stoga, prije nego što počnete s dehelmintizacijom, posavjetujte se sa svojim veterinarom koji će utvrditi vrstu crva koji je zahvatio vašeg ljubimca, a zatim dati odgovarajući tretman i savjet o dozama.

Najbolji mogući način za rješavanje problema s glistama kod pasa i mačaka je poduzimanje preventivnih mjera kako bi se spriječilo dobivanje bilo koje vrste crva. Zapamtite, mačići i štenci rađaju se s glistama. Dobivaju ga od svojih majki kada doje. To je razlog zašto rutinska veterinarska njega štenaca i mačića uključuje liječenje crva. Nakon godinu dana zamolite svog veterinara da testira stolicu vašeg ljubimca kako bi se uvjerio da nema crva. Također se pobrinite da ne jedu ptice, miševe ili druge životinje koje bi mogle biti nositelji crva. Također se riješite buha jer je to prvi veliki korak u sprječavanju glista kod pasa i mačaka.