Cat Stevens bila je iznimno uspješna folk-rock pjevačica kasnih 60-ih i 70-ih godina, uživajući značajan uspjeh i priznanje s obje strane Atlantika.

Krajem 1969., njegova snimljena produkcija doživjela je značajnu promjenu, nakon što je odustao od producentskih usluga bivšeg gitarista Springfieldsa Mikea Hursta i angažirao bivšeg basista Yardbirdsa Paula Samwella Smitha. Potonji je više gledao na novi folk-rock pravac koji je Stevens želio krenuti i, s novim diskografskim ugovorom potpisanim za Chris Blackwell’s Island Records, Cat je mogao započeti plodno razdoblje pisanja i snimanja.

Prije kristalizacije ovog novog pravca, Peter Gabriel svirao je flautu na Mona Bone Jakon, dok je Nicky Hopkins također svirao klavijature na istom albumu, pridonijevši između ostalog električnim klavirom Revoluciji The Beatlesa. Međutim, Samwell Smith je sada bio ključan za oblikovanje novog Stevensovog zvuka, budući da mu je predstavio nove session svirače koji će biti ključni za stvaranje njegovih revolucionarnih Island albuma.

Vjerojatno najbolji od svih glazbenika Cata Stevensa na sesiji bio je gitarist po imenu Alun Davies, također poznat kao Daydo onima u glazbenom poslu (ovaj je nadimak bio i naslov njegovog prvog solo albuma, sredinom 70-ih). Davies je bio istaknuti eksponent novog folk-rock žanra koji se tada pojavljivao, a njegova gitara u stilu prstiju, kompatibilni prateći vokali i njegov sveukupni perfekcionistički pristup izuzetno su se dobro slagali sa Stevensom, toliko da se pojavio na svim Stevens osim dva ‘ albuma prije umirovljenja.

Stevensovo povlačenje iz glazbenog biznisa 1979. ostavilo je Daviesa na posebno niskim granama, ali njihovo je prijateljstvo bilo takvo da je, 27 godina kasnije, kada se Stevens ponovno pojavio kao Yusuf, Davies ponovno bio uz njega, dajući neprocjenjiv doprinos.

Ostali značajni session igrači koji su sudjelovali u izdanju Cata Stevensa uključivali su: pjevačicu Lindu Lewis, koja je i sama imala solo hitove 70-ih; Herbie Flowers koji je možda poznatiji kao basist rock/klasične grupe Sky (i po svojoj bas partiji na Lou Reedovom Walk On The Wild Side); David Sanborn, poznati saksofonist; Brenda Russell, koja je 80-ih imala solo hit s vlastitom pjesmom Piano In The Dark; Art Garfunkel, koji je pjevao na albumu Numbers; Chick Corea, prestižni klavijaturist, nedavno preminuo (2021.), član The Mahavishnu Orchestra i njegovog vlastitog projekta Return To Forever, koji je svirao na albumu Izitso – i konačno, Elkie Brooks koja je pjevala istaknuto u hit pjesmi Remember The Days Starog školskog dvorišta.