Mačke i psi odavno su sastavni dio mnogih

obitelji. Mačke su po popularnosti odmah iza pasa

kućni ljubimci obitelji. No, naravno, mačke nisu uvijek bile te

pripitomljena kućna životinja koju danas poznajemo.

Teško je ući u trag porijeklu mačaka, ali neki znanstvenici vjeruju da je izvorni prethodnik mačaka bila životinja slična lasici po imenu Miacis, koja je nastanjivala Zemlju prije otprilike 40 ili 50 milijuna godina. Zapravo, smatra se da je Miacis zajednički predak svih mesoždera koji žive na kopnu, uključujući i mačke i pse.

Ali očito su mačke bile na zemlji prije pasa — milijunima godina prije prvih pasa. Prva pojava pretpovijesnih mačaka je Smilodon, mačka sa sabljastim zubima koja se ponekad naziva tigrom. Mačke se nisu tako lako pripitomile kao psi (i ja sam dobar primjer za to..osmijeh osmijeh). Ove su životinje imale jaku lovačku intuiciju koja se nije lako pretvorila u instinkt suradnje. U početku su mačke unosile svoje lovačke instinkte u dom, čak su napadale i male bebe. Rano pripitomljavanje mačaka dogodilo se prvenstveno u Africi i jugoistočnoj Aziji.

U ranim danima mačke su služile u mnoge svrhe u domovima, od kojih nijedna nije bila ukrasna. Mačke su pripitomljene zbog svojih lovačkih vještina, u nadi da će kontrolirati gamad (štakore i miševe) u kući, štalama, a posebno u

vrijedne posude za skladištenje žitarica. Jedna od kultura koja je izgleda prva prihvatila, pa čak i štovala mačke bili su stari Egipćani (ah – dobra stara vremena). Naravno, Egipćani su koristili mačke za lov na ribe i ptice, kao i za kontrolu populacije štetočina u žitnicama. Ali mačka je također zauzela novo mjesto važnosti u egipatskoj religiji. Razvio se izdanak tradicionalnog vjerskog pokreta koji je obožavao mačke. Božica mačaka Bastet (također identificirana kao Bast od Pashta) bila je predstavljena s figuricom glave mačke. Mačke su Egipćanima brzo postale svete; bili su dobro zbrinuti u obiteljskoj kući, a nakon što je mačka umrla, njezino je tijelo mumificirano i pokopano na posebnom groblju. Jedno groblje pronađeno 1800-ih sadržavalo je sačuvana tijela više od 300.000 mačaka. Egipatska mačka preteča je mnogih naših modernih rasa mačaka. Iako su Egipćani imali stroge zakone koji su zabranjivali izvoz svete mačke, druge su kulture brzo počele cijeniti mačjinu sposobnost hvatanja štakora. Mačke su ubrzo prokrijumčarene ili odvedene iz Egipta i dovedene u Grčku i Rim, između ostalih dijelova Europe.

U isto vrijeme, domaće mačke pronađene su u Indiji, Kini i Japanu gdje su služile kao kućni ljubimci, ali i kao hvatači glodavaca. Prekovremene mačke su se promijenile i određene pasmine su uzgajane za idealne karakteristike: boju očiju, duljinu dlake, šare, itd. Ove mnoge različite vrste mačaka mogu se smatrati precima u divljini, čak i ako se danas uglavnom koriste u domovima kao umiljate ( pa, ja sam mazna, ali nemoj reći mojima. Dat ću im oko 30 sekundi i onda moram ponovno trčati i raditi svoje “posaoke”, dragi ljubimac (o da, stvarno volim… ili mi mama tako stalno govori, čak i ako to ne želim čuti…purrh, purrh).