Saznajte zašto sijamska mačka može ili neće biti dobar ljubimac

Ljudi iz svih dijelova svijeta bili su očarani sijamskim mačkama još od kraja devetnaestog stoljeća. Tada je Sijam, ili Tajland kako ga danas zovu, dao nešto engleskom veleposlaniku da ga ponese kući sa sobom. Odmah su se počele pojavljivati ​​na engleskim izložbama mačaka, au ranim 1900-tima počeli su ih viđati izložbe u Americi.

Neki od razloga za posjedovanje sijamske mačke kao kućnog ljubimca je taj što su vrlo pune ljubavi i privržene, često se opisuju kao ekstroverti jer pokazuju svoje osjećaje i uživaju u ljudskom društvu. No, često ih se prikazuje kao zle i agresivne, poput dvije mačke u “101 Dalmatincu”. To nije sasvim pogrešno, jer je s nekima od njih vrlo teško rukovati. Postoje slučajevi kada su sijamske mačke toliko osjetljive da se ne mogu prilagoditi ljudskom društvu, pa se ponašaju agresivno. To bi bio glavni nedostatak posjedovanja jednog od njih.

Međutim, ovo su izolirani slučajevi, koji dovode do toga da sijamska mačka ima potrebu za kućnim ljubimcem jer ima potrebu za ljudskim društvom i poznato je da često ima jaku vezu s jednom osobom. Vrlo su razigrani i aktivni čak i kao odrasli. Štoviše, uživaju u društvu drugih društvenih mačaka, ali budite upozoreni, ova simpatična bića ne smiju se dugo ostavljati sama. Stoga su ovisne o ljudskoj ljubavi više nego druge pasmine mačaka, pa ako nemate dovoljno vremena i pažnje da ih ponudite kućnim ljubimcima, nije dobra ideja nabaviti sijamsku mačku za kućnog ljubimca.

Još jedan problem sa sijamskim mačkama je taj što su sklone biti prilično glasne s tihim mijaukanjem koje se također naziva meezer. To je slično plaču ljudske bebe i to čine kada žele pažnju. Ovaj određeni zvuk neki često smatraju iritantnim, stoga budite upozoreni prije nego što ga nabavite za kućnog ljubimca.

Ugodna osobina je činjenica da nisu noću aktivne kao druge mačke zbog svojih plavih očiju koje nemaju sposobnost pojačavanja svjetla i pomoći običnim mačkama da vide u mraku. Dakle, ne morate brinuti hoće li vaša mačka srušiti draperiju dok spavate, jer je najvjerojatnije da će mačka spavati tik do vas.

Sijamske mačke su uistinu lijepa, ali složena stvorenja i ne bi ih trebalo zamijeniti s uobičajenim mačkama koje možete vidjeti u domovima ljudi. Ako je želite posjedovati, ovo su samo neke od prednosti i nedostataka s kojima ćete se najvjerojatnije susresti kada budete imali posla sa sijamskom mačkom. Istražite malo na internetu ili u svom kraju i saznajte jeste li spremni kućnom ljubimcu sijamske mačke ponuditi sve što treba. Ako možete živjeti s malim problemima koji prate sijamskog ljubimca, imat ćete jednog od najboljih ljubimaca koje možete poželjeti.

Don Levy, sijamska mačka, Cat Fanciers Association, Inc.