Koji je ispravan način odlaganja mačjeg pijeska? Ako vaša mačka nije naučena na izbacivanje pijeska, odgovor je jednostavan – očistite kakicu maramicom i isperite je, obrišite mokrenje s još papirnate maramice i isperite je. Ali što učiniti nakon što vaša mačka obavi svoj posao u kutiji s pijeskom? Možete li ga se ipak riješiti na isti način – može li se mačji pijesak ispirati?

To ovisi o tome je li to urin ili izmet i koju vrstu pijeska za mačke koristite. Ako koristite pijesak za mačji pijesak, nemojte ga ispirati. Iako se malo pijeska neće zalijepiti za mačju kakicu, vaš će se WC dugoročno zagušiti. Isto vrijedi i za druge dvije glavne vrste pijeska za mačke: glineni pijesak za mačke i pijesak za mačke koji se skuplja. Vodoinstalaterski račun da vam odčepi cijevi bankrotirat će vas.

Ako koristite kristalni pijesak, koji je napravljen od silika gela, vaš posao zbrinjavanja mačjeg pijeska je nešto lakši. Crystal mačji pijesak upija mačji urin u sebe bez grudanja, tako da se može ispirati u malim količinama. Ne lijepi se puno ni za mačju kakicu, pa to možete baciti i u WC školjku. Međutim, još uvijek nije preporučljivo to činiti redovito na duže staze.

Što se tiče biorazgradivog pijeska za mačke, ovisi. Neki od njih napravljeni su od prilično velikih kuglica koje također mogu zagušiti vaš vodovod. Drugi su napravljeni od drva ili piljevine i mogli bi proći bez ikakvih problema. Ipak, ako imate septičku jamu, shvatite da se ti materijali ne razgrađuju odmah. Mogli bismo govoriti o godinama – koje bi mogle uzrokovati da vaša septička jama postane prilično puna. Nekako me oblijeva hladan znoj pomisao na iskorišteni pijesak i mačju kakicu koja izlazi iz mojih odvoda.

Neki su proizvođači počeli proizvoditi pijesak za mačke koji se može ispirati, suočen s zahtjevima za većom praktičnošću. Naravno, ovaj pijesak za mačke koji se može ispirati košta više. Kako bi mačji pijesak mogao biti ispran, koriste razne biorazgradive materijale koji bi trebali sigurno proći kroz vaš vodovod. Te novije vrste pijeska za mačke neće se pretvoriti u mulj koji može zagušiti vaše kanalizacijske cijevi – u teoriji. Neki vodoinstalateri se ne slažu. Tijekom svog poslovanja odlazili su u domove u kojima su kanalizacijske cijevi i vodovod bili začepljeni mačjim pijeskom koji se može ispirati. Ili je barem tako rekao posramljeni i ojađeni stanar kuće. Tko ovdje laže? Ne znam, ali vjerojatno nije preporučljivo ispirati velike količine smeća u zahodsku školjku.

Još uvijek je bolje većinu mačjeg pijeska zbrinuti na stari način – ili spakovati u vreće zajedno s ostatkom smeća ili pažljivo zakopati negdje u vrtu. U vrtu bi urin i izmet vaše mačke bili dobro gnojivo za vašu travu i cvijeće. Mačja mokraća i izmet mogu sadržavati opasne bakterije, pa ih ne smijete koristiti za gnojidbu povrća i voćaka.

Moram priznati da bi pravi pijesak za mačke koji se može ispirati bio jako prikladan kada pada jak snijeg ili kiša. To bi stvarno pojednostavilo odlaganje mačjeg pijeska.