Nasljeđe predatora

Mačke se smatraju predatorima – sve one love u divljini. Imaju oštre zube, savršen noćni vid, tihe šape plus izvanredne fizičke sposobnosti koje najbolje odgovaraju prirodi mačke kao samotnog noćnog lovca.

Zapravo, njegova povijest, koja seže u starom Egiptu, uključuje njegove lovačke vještine. Mačke su dovedene u egipatske gradove i sela kako bi kontrolirale glodavce u njihovim žitnicama. Budući da su mačke uspjele kao lovci, bile su obožavane, cijenjene, pa čak i status bogova.

Lovačke vještine mačaka omogućile su im da se rašire diljem svijeta, ukrcavajući se na brodove koji su ih prevozili da se zaštite od miševa. Sve do danas, domaće mačke diljem svijeta i dalje su cijenjene zbog ove sposobnosti.

Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća stav prema mačkama se promijenio jer su postale voljeni prijatelji umjesto radnih životinja. Istodobno se razvio problem očuvanja divljih životinja. Zabrinuti ljubitelji životinja krive mačke za ugrožavanje života ptica i glodavaca tražeći da im se zabrani lov.

Njihova molba došla je istodobno sa sve većom željom da se mačke kućne ljubimce zaštite od ozljeda držeći ih u kući. Zato mačke danas više ne love. Unatoč tome, vlasnici mačaka još uvijek mogu uživati ​​u promatranju njihovih vještina lova tijekom interaktivne igre.

Zla igra

Mačja igra ne izgleda samo kao lov, nego rutine lova mogu izgledati i kao igra.

Mačka neće odmah ubiti plijen koji je uhvatila. Umjesto toga, nosit će plijen u ustima i odnijeti ga na mjesto koje mu je poznato kako bi započeo dugi, začarani krug.

Mačka će osloboditi stvorenje, pustiti ga da pokuša pobjeći, a zatim ga šapom udariti, povremeno ga bacajući u zrak. To može trajati satima, a ovako se vaša mačka igra s igračkom mišem.

Dugogodišnji promatrači lovačkih mačaka okrivili su ih za nepotrebnu okrutnost. Prema modernim studijama ponašanja, nikakva igra nije u tijeku. Iako može izgledati kao opaki sport, zapravo uključuje osnovne sigurnosne mjere koje su potrebne mački kako bi preživjela.

Gledajte na to iz mačje perspektive. Glodavac, bio mali ili veliki, može uzvratiti i ugristi kad mu se pruži prilika. Njegov ugriz može biti mali, ali smrtonosan i rezultirati infekcijom, bolešću i što je još gore, smrću. Mačke neće htjeti preuzeti taj rizik.

Budući da im je vid jasniji izdaleka, mačkama je teško ugristi živi plijen. Kao rješenje, oni jure i iscrpljuju svoj plijen sve dok ne postane preslab da se zaštiti. Ovo je vrijeme kada će mačka ubiti svoj plijen.

Stoga, kada vaša mačka nakratko ode, a zatim se vrati sa živim stvorenjem, nemojte je kažnjavati niti grditi. Uzmite u obzir činjenicu da je to ono što je naučila godinama evolucije. Sada, ako ne želite da vaša mačka ide u lov, morate je pustiti da ostane u kući.