Ako ste nedavno usvojili novo štene ili mačića, možda vam je bila ponuđena opcija za “pedijatrijsku operaciju sterilizacije” i možda niste bili upoznati s tim postupkom ili čak niste bili zadovoljni konceptom. Svi smo se navikli na standardni standard od 6-9 mjeseci za sterilizaciju ili kastraciju, a ideja o operaciji male životinje, starosti samo 4-6 tjedana, zvuči prilično eksperimentalno, možda neučinkovito, pa čak i opasno.

Evo nekoliko činjenica o postupcima sterilizacije/kastracije u ranoj dobi: U 1940-im i 50-im godinama veterinari su imali mnogo primitivnije anestetike, opremu i alate. Anestetici nisu uvijek bili sigurni, posebno za mlade životinje, a sofisticirani kirurški instrumenti koje veterinari danas koriste za pronalaženje sićušne maternice još nisu ni postojali. Budući da je maternica veća i lakše ju je pronaći nakon estrusa ili nakon okota, veterinari su često davali savjete da se pričeka do prvog estrusa ili nakon što je životinja imala jedno leglo. Čekanje je olakšalo postupak ih.

Dugi niz godina skloništa za životinje i humanitarne organizacije imaju politike prema kojima od novih vlasnika kućnih ljubimaca zahtijevaju kastraciju životinje ‘što je prije moguće’, ali realno, nikada nije postojao način da se taj zahtjev provede, a previše je životinja napustilo sklonište nesterilizirani, samo da bi na kraju pridonijeli našem već velikom problemu prenapučenosti kućnih ljubimaca, unatoč dobrim namjerama skloništa.

Sa stajališta učinkovite kontrole populacije kućnih ljubimaca, najbolje vrijeme za sterilizaciju pasa i mačaka – optimalno vrijeme – je prije puberteta, eliminirajući bilo koji mogućnost da životinja stvori potomstvo. Važno je upamtiti da je najveći pojedinačni uzrok smrti kućnih ljubimaca beskućništvo zbog prenapučenosti.

Argumenti za sterilizaciju u ranoj dobi:

* Prenapučenost i posljedično zanemarivanje, patnja, eutanazija — sterilizacija u ranoj dobi potpuno eliminira mogućnost neželjenih legla.

* Potpuno izbjegava cikluse vrućine: nepoželjne ‘posjetitelje’ koji se svađaju na travnjaku, ženke zavijaju i urlaju!

* Manje je vjerojatno da će kastrirani mužjaci lutati i boriti se, čime se sprječavaju ozljede, širenje bolesti i skupi veterinarski troškovi. Procjenjuje se da su 80% pasa ubijenih od strane automobila i 80% slučajeva mačje AIDS-a nekastrirani mužjaci.

* Kućni ljubimci s boljim ponašanjem — kastrirani ljubimci rijetko prskaju tragove, lutaju i bore se. 85% ugriza odnosi se na nesterilizirane pse.

* Zdraviji kućni ljubimci — kastrirani mužjaci nemaju rak testisa ili probleme s prostatom koji su uobičajeni kod intaktnih pasa. Ženke sterilizirane prije prvog ciklusa tjeranja imaju 96% manje raka dojke. Njihov rizik od infekcije maternice dramatično je smanjen, a da ne spominjemo mnoge komplikacije povezane s trudnoćom, okotenjem ili podizanjem legla.

* Sigurno je — stopa smrtnosti niža je nego kod standardnog postupka sterilizacije od 6 do 9 mjeseci.

* Manje je traumatično za kućnog ljubimca — mlade životinje brže zacjeljuju i manje su izložene kirurškom riziku od starijih životinja koje mogu biti pretile, tjerane, trudne ili bolesne. Mlade životinje se općenito brže bude nakon anestezije.

Mnoga humana skloništa diljem zemlje sada podržavaju sterilizaciju i sterilizaciju u vrijeme usvajanja. Ako vaš nije, zamolite svog veterinara da izvrši pedijatrijsku ili ranu sterilizaciju/kastraciju (koja se ponekad naziva i sterilizacija/kastracija maloljetnika) na vašem novom ljubimcu. Oni bi trebali moći odgovoriti na sva vaša pitanja ili nedoumice. Za više informacija također možete posjetiti http://www.spayusa.org.

Svaki dan 10 000 ljudi se rađaju u Sjedinjenim Državama, dok svaki dan 70.000 rađaju se štenci i mačići. Dokle god postoje ove stope nataliteta, nikad neće biti dovoljno domova za sve životinje. Rana sterilizacija jedno je od najlakših i najočitijih rješenja problema.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. “Slučaj sterilizacije štenadi i mačića u dobi od dva mjeseca” Leo L. Lieberman DVM, poseban komentar u časopisu Američkog veterinarskog medicinskog udruženja, svezak 191.

2. “Rana sterilizacija i kastracija pomažu u rješavanju problema prekomjerne populacije” Greg A. Lewis DVM, u Veterinary Forum.

3. “Treba li pse u skloništima za životinje rano kastrirati?” recenzirani članak Waltera E. Crenshawa DVM i Craiga N. Cartera MS, DVM, PhD, Dipl. ACVPM u veterinarskoj medicini.