Pine mačji pijesak jedan je od novijih pijeska na tržištu. Za razliku od tradicionalnih glinenih ili čak novijih stelja koje se zgrudavaju, stelja od borova ima vlastitu inherentnu kontrolu mirisa zbog prirodnih svojstava borovine za uništavanje mirisa. Stoga je postao popularan među vlasnicima mačaka jer uvelike smanjuje miris kutije u kući.

Mnoge ljude u početku odbija cijena. I, u usporedbi s grudastom sortom, vjerojatno je otprilike dvostruko skuplja po volumenu. Međutim, radi korištenjem borovih peleta koji su komprimirano drvo, a kako se ti peleti smoče, pretvaraju se u piljevinu. Sama ta piljevina tada zapravo može apsorbirati još više tekućine. Stoga je, po uporabi, otprilike jednako isplativ kao i tradicionalniji tipovi.

Međutim, postoji jedan nedostatak, a to je da ga mnoge mačke ne vole koristiti. Sami peleti mogu biti grubi za šape, a mnoge se mačke nikad ne naviknu na to. Stoga će, naravno, mišljenje vaše mačke na kraju biti najvažniji čimbenik kada se radi o odabiru vrste maline koju ćete koristiti. Međutim, ako se čini da vaša mačka u početku izbjegava nosiljku, možete pokrenuti razdoblje “provale”. Pomiješajte obični pijesak vaše mačke s borovicom, počevši s malom količinom borovice i većom količinom obične stelje. Postupno smanjite količinu običnog i povećajte količinu borove stelje dok ne iskoristite svu borovu stelju. Mnoge se mačke naviknu koristiti bor na ovaj način, iako neke ne. Ako vaša mačka nema, naravno, onda ovo neće biti za vas. Očito nema koristi ako vaša mačka neće ni koristiti kutiju.

Neki vlasnici mačaka radije koriste uglavnom borovinu s malom količinom tradicionalnog stelja posipanog po vrhu za stalno. To im omogućuje kontrolu mirisa pijeska od borovine s njegovim prednostima, a mačkama je udobna tako da će koristiti kutiju ako ne vole borovinu.

Jedna od glavnih briga u vezi s borovim otpadom je to što prilično jako miriše na borovinu. Iako je ovo ugodno za ljude, može biti neugodno za osjetljive nosove mačaka. Stoga ovaj pijesak možda neće biti nešto što vaša mačka voli zbog mirisa koji ispušta. Međutim, trebali biste znati da u samoj stelji više nema otrovnih borovih ulja. Svi su uklonjeni i potpuno su sigurni za korištenje mačkama.

Konačno, ako živite negdje gdje se vaša stelja može kompostirati, pijesak za mačke od borovine je materijal koji se može kompostirati nakon uklanjanja izmeta. To može biti ekološka prednost korištenja borovine u odnosu na druge vrste stelje. Zadnju će riječ, naravno, dati vaša mačka. Ako se njemu ili njoj to sviđa, onda je to dobar i isplativ način za rješavanje neugodnih mirisa u vašem domu i olakšavanje čišćenja vaše kutije. Ako on ili ona to ne učini, vjerojatno se trebate držati svog redovnog legla.