Sijamske mačke su prekrasna pasmina koju možete imati u svom domu: sjajne su s djecom, obično ne grebu ljude ili namještaj, nisu poznate po žvakanju električnih kabela ili drugih kućanskih predmeta i prekrasne su životinje koje možete pokazati svojim prijateljima i gosti. Kada donosite odluku o kupnji jedne, trebate postaviti nekoliko pitanja različitim uzgajivačima sijamskih mačaka kako biste bili sigurni da činite dobro ulaganje, a ne da sami sebi stvarate probleme.

1. Zatražite reference. Većina ljudi ne kupuje egzotičnu pasminu životinje bez istraživanja, a vaše najbolje istraživanje bilo bi pitati uzgajivače sijamskih mačaka za preporuke bivših i sadašnjih kupaca. Ako uzgajivača izgleda odbija vaš zahtjev ili mu treba vremena da ih okupi — budite oprezni. Većina će uzgajivača biti spremna za zahtjev i imat će popis koji je spreman za vas i druge potencijalne kupce.

2. Tražite da vidite potvrdu mačke i/ili potvrdu roditelja. Većina zdravstvenih problema je nasljedna i ako uzgajivači sijamskih mačaka nemaju papirologiju kojom bi dokazali obiteljsku povijest mačke: Možda ćete u budućnosti čekati skupe zdravstvene komplikacije.

3. Raspitajte se o jamstvima. Kvalitetan uzgajivač, koji drži do svog ugleda, jamčit će vam da mačka neće imati nasljednih bolesti. S obzirom na to da dobro plaćate za posebnu pasminu mačke, umjesto da je uzmete u skloništu za životinje — jamstvo bi trebalo biti obavezno osim ako ne dobivate znatan popust.

4. Raspitajte se o tretmanima koje je mačka imala. Sve mačiće potrebno je očistiti od glista i primiti predviđena cijepljenja. Svi dobri uzgajivači sijamskih mačaka već će biti ispred potrebnih rasporeda cijepljenja.

5. Raspitajte se o preporukama za brigu o vašoj novoj mački. Upućeni uzgajivač moći će vas brzo educirati o tome kako se brinuti za vašu mačku i ponudit će vam se kao izvor informacija tijekom cijelog života vaše mačke.