Kod nas je neko vrijeme živio mačak gost koji je sa sobom donio čudno mačje ponašanje. Jedna od stvari koje radi jest da grize mačju hranu u vrećici, čak i ako je zdjela puna. Mislim da je to za njega igra, ali pravi pravi nered. Ne staje sve dok ga ne otvori i raširi po podu.

Sada on nije naša mačka, ali mislim da mora živjeti po našim pravilima. Mogli bismo staviti hranu gore, ali sad imamo dvije mačke i naš mačak Sid jede iz zdjelice, a vrećicu s mačjom hranom možemo ostaviti na podu pored mjesta gdje hranimo mačke. Nama je zgodno i tako nam se sviđa, bili ljudi.

Kad smo trenirali našeg Sida od kad je bio mačić, imali smo određena pravila na umu i radili smo na tome da ga podučavamo o mačjim ponašanjima.

Ovo su mačja ponašanja za koja vjerujemo da bi se svaka mačka u našoj kući trebala pridržavati (i Sid to čini)

  1. Hranu za mačke jedite iz zdjelice, a ne iz vrećice hrane
  2. Znaj svoje ime i dođi kad te pozovu (barem većinu vremena)
  3. Kloni se sudopera
  4. Uvijek koristite kutiju za mačke

Ne grizi ruku koja te hrani

Što se tiče novog mačka Tabbyja, trebalo mu je malo discipline pa smo nakon nekog vremena počeli raditi s njim, barem dok nismo znali da se osjeća ugodno u našem domu. Koristili smo istu taktiku koju smo koristili sa Sidom, jer su s njim prilično dobro funkcionirali. Mnogo je razmišljanja o dresuri mačke, ali ovo je ono što smo mi učinili,

  1. Koristimo ponavljanje kada ga učimo kako se zove, zovite ga puno i svi budite dosljedni. Nemojte koristiti riječi koje zvuče slično kada zovete svoju mačku. Nastavite dok ne dobijete odgovor
  2. Naučite ih riječi NE. Opet budite dosljedni i dobijte odgovor. Svi bi trebali koristiti istu riječ, ne stati ili ne činiti to, držati se iste riječi.
  3. Za grickanje koristite OUCH ili NE i glasno. Pazite da svoju mačku ne mazite do te mjere da im je dosta. Ugristi će te reći da prestaneš. Ponekad vam samo žele sjesti u krilo.
  4. Koristimo bocu vode za stvarno tvrdoglavo ponašanje. Brzo prskanje i glasno NE djelovat će jako dobro. Sve što sada moramo učiniti je pokupiti bocu vode ako se Sid loše ponaša.

Korištenjem svega navedenog naučili smo Tabby ostaviti vrećicu s mačjom hranom na miru i jesti iz zdjelice. Također je naučio puno bolje prepoznati svoje ime i ponekad će doći do mene, sve su to veliki pomaci budući da je Tabby bio vanjski mačak i njegove unutarnje manire treba malo poboljšati.