Neka djeca žele da im pas ili mačka budu prijatelji u svakodnevnoj igri. Ali neki smatraju da su rijetke životinje njihovi kućni ljubimci. Mnogima od vas možda je neobično imati ljubimca purana. No, za vašu informaciju, od prije nekoliko desetljeća purani se drže kao kućni ljubimci. Zapravo, sin Abrahama Lincolna držao je puricu kao prvog kućnog ljubimca purana u Bijeloj kući zbog njenog društvenog puranskog ponašanja.

Farm Sanctuary, jedna od udruga za zaštitu životinja, posvjedočila je kako su purice inteligentne i vrlo druželjubive životinje. Mogu se usporediti sa psima kada je riječ o društvu i pouzdanosti. Bivši američki predsjednik George W. Bush jednom je primijetio u svom govoru povodom Dana zahvalnosti 2001. da je držanje purana kao kućnih ljubimaca stara i još uvijek postojeća tradicija generacije i preporučio da se nastavi s njom.

Postoje dvije vrste purana prema pasmini i ponašanju purana. Jedan je divlji puran, a drugi domaći puran. Domaće purice su one rođene i žive na komercijalnoj farmi peradi gdje su namijenjene samo za večeru za Dan zahvalnosti. Hrani se peletima i drugom komercijaliziranom umjetnom hranom. Domaći purani nemaju sposobnost letenja jer se drže samo u kavezima i svakodnevno im se daje hrana i toplina, a da im se ne dopušta da gibaju krilima. Nisu poznati po nikakvim obavještajnim sposobnostima, za razliku od divljih purana.

Nemojte se plašiti držanja divljih purana kao kućnih ljubimaca zbog njihovog imena. Neki ih zbog njihovog ponašanja kao purana smatraju kućnim ljubimcima. Zovu se divlji purani jer su rođeni u divljini i žive na prirodan način bez ograničenja što jesti i raditi. Oni mogu letjeti jer su rođeni slobodni. Neki smatraju da su pametniji od domaćih, pa ih zato mnogi preferiraju kao kućne ljubimce.

Također je najbolje ako ćete držati muškog i ženskog purana kako bi vaši purani bili veseli i živahni. Uobičajeno ponašanje divljeg muškog purana je glasno kokodakanje i kvocanje. Oni također gutaju i mrse svoje perje kada žele pariti ženku purice. Raširit će svoja krila dok snažno gutaju kako bi ih ženka primijetila. Također ćete primijetiti da će trčati tamo-amo. To je dodatna strategija privlačenja da se dobije ženka. Ovo su uobičajeni pokazatelji da su purica ili kokoš spremne za parenje. Tada ćete identificirati tko je dominantni tom, a tko nije. Obično će se dominantni mužjak purana prvi pariti, dok će ostali samo pokušati pronaći partnericu kada dominantni nije u blizini ili ne gleda.