Hrana za mačke može se podijeliti na suhu, vlažnu i polu-vlažnu hranu. Svaki od njih ima svoje prednosti, a Ragdolls trebaju različite vrste hrane u različitim fazama. Mačići trebaju punomasno majčino mlijeko i vlažnu hranu, dok odrasli trebaju više proteina i suhu hranu. Trudne Ragdolls imaju posebne prehrambene potrebe koje se također mijenjaju tijekom trudnoće.

Ragdoll mačiće treba samo dojiti prvih četiri do pet tjedana. Mačje mlijeko sadrži sve hranjive tvari potrebne za rast mačića, uključujući antitijela koja pomažu u sprječavanju bolesti. Majčino mlijeko prenosi i druga antitijela koja je majka proizvela za borbu protiv prethodnih bolesti.

Nakon četiri do pet tjedana potrebno je dati više hrane, budući da je mačiću potrebno više hranjivih tvari za brzi rast. Uvodna hrana treba biti lako probavljiva. Pomiješajte konzerviranu hranu s toplom vodom ili zamjenskim mlijekom za mačiće dok ne postane gusta pasta. NEMOJTE koristiti obično kravlje mlijeko koje je preteško za mačiće i može uzrokovati probavne smetnje.

Suha hrana

Nakon još četiri do pet tjedana, vaš bi mačić trebao biti spreman za suhu hranu. Kako biste olakšali promjenu, navlažite suhu hranu s malo tople vode u prvih nekoliko podoja. Također je bitno odabrati visokokvalitetne dodatke suhoj hrani, a neki od dobrih brendova su Iams®, Science Diet® i Nutro Kitten®. Science Diet Feline Growth® popularan je među Ragdoll mačićima. Dodaci se mogu davati dva puta dnevno uz jutarnje i večernje hranjenje. Možete prijeći na hranu za odrasle nakon otprilike 12 mjeseci.

Odabir i priprema hrane za mačiće

Ragdoll mačići imaju krhki želudac, pa pripazite na odabir hrane za mačiće. Hrana uvijek treba biti topla ili malo iznad sobne temperature. Odbacite svu hranu koja je izostavljena duže od 30 minuta, posebno ljeti. Bakterije se brzo razvijaju u toploj, mokroj hrani i mogu uznemiriti želudac vašeg mačića ili čak dovesti do trovanja hranom. Kako biste prestali rasipati hranu, samo promatrajte koliko vaše mače pojede odjednom kako biste znali koliko pripremiti po obroku.

Kućne muhe mogu lako kontaminirati hranu za mačiće, stoga neka vaš prostor za hranjenje bude što zaštićeniji od muha. Svakodnevno perite zdjelicu za hranjenje vrućom vodom i sapunom i zamijenite vodu u zdjelici za piće nekoliko puta dnevno. U isto vrijeme operite posudu za piće i napunite je svježom vodom.

Povremeno možete dati ostatke stola, ali nemojte od njih praviti obične obroke. Kuhana ljudska hrana ne sadrži hranjive tvari potrebne za rast vašeg mačića. Generička mačja hrana iz namirnica je bolja, ali Stellarhart preporučuje visokokvalitetnu hranu iz specijaliziranih trgovina za kućne ljubimce. Također, mačke ne vole miris plastičnih i metalnih posuda, stoga koristite samo staklene pojilice.

Suha vs mokra hrana

Suha hrana općenito je bolja za vašu Ragdoll, osim u fazi dojenja i uvodnoj fazi. Oni rade na mišićima za žvakanje vašeg mačića i pomažu u održavanju bijele boje zuba. Suha hrana sastoji se uglavnom od mesa i povrća, a može se navlažiti ili poslužiti suha. Posluživanje suhih omogućuje vašoj mački da gricka tijekom dana, umjesto da jede veliki obrok odjednom. Suha hrana treba sadržavati oko 9 do 10% vlage, 8% masti i 30% bjelančevina.

Vlažna hrana sadrži oko 75% vlage i jednaku količinu masti i proteina. Nisu sve vlažne namirnice iste, neke su isključivo od mesa ili ribe, dok su druge mješavina mesa i povrća. Prvo se ne smije koristiti za redovne obroke jer vaša mačka može postati ovisna i odbijati jesti drugu hranu. Male poslastice s raznolikom hranom obično su isključivo od mesa ili ribe. Kao i kod hrane za mačiće, vlažnu hranu treba zagrijati na sobnu temperaturu prije posluživanja.

Polu-vlažna hrana ima oko 35% vode, 27% proteina i 7% masti. Većina ih je nutritivno uravnotežena, vrlo ukusna i mogu se izostaviti za grickanje, ali se brže kvare od suhe hrane.

Poslastice za mace

Povremene poslastice za mačiće neće naštetiti vašem mačiću, ali pazite da ih ne zasitite kako bi i dalje mogli jesti redovite obroke. Poslastice ne bi trebale osigurati više od 10% dnevnog unosa kalorija vašeg mačića. Potražite tvrde poslastice za žvakanje kako biste poboljšali zdravlje zuba vašeg mačića

B. Hranjenje odraslih Ragdolla

Ragdolls nisu previše aktivni, pa se debljaju brže od ostalih mačaka. Ne dopustite im da postanu pretili, osigurajte im samo 70 kalorija po kilogramu tjelesne težine. Mnogo toga za što ljudi vjeruju da je mačja omiljena hrana zapravo je štetno. Evo nekih od najčešćih mitova o hrani za mačke:

Riba

Riba je možda dobra za mačke, ali ne može pokriti sve njihove prehrambene potrebe, a previše istih nutrijenata može biti štetno. Tuna je bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, kojima je za razgradnju potreban vitamin E. previše tune u prehrani vaše mačke može uzrokovati bolest žute masnoće (steatitis).

Mlijeko

Mlijeko je bogato vodom i ugljikohidratima, ali mnoge mačke ne podnose laktozu i imaju probavne probleme nekoliko sati nakon što popiju mlijeko. Obično kravlje mlijeko može uzrokovati proljev i rijetku stolicu, što može dovesti do pothranjenosti i dehidracije. Ako vaša mačka voli mlijeko, umjesto njega koristite zamjensko mačje mlijeko.

Mačja trava

Mačke vole miris lišća mačje metvice, ali on može izazvati kratkotrajne promjene u ponašanju. Mačja metvica je halucinogen i može vašu mačku dovesti u stanje gotovo delirija. Neki efekti uključuju kotrljanje, trljanje, jurenje fantomskih miševa ili jednostavno buljenje u prazno. Iako ne izaziva ovisnost, mačja metvica nema mjesta u prehrani vaše mačke.

Pseća hrana

Moglo bi biti praktičnije hraniti mačku i psa iz iste posude, ali nije baš zdravo ni za jednog ni za drugog. Mačkama je potrebno više proteina, taurina, prethodno formiranog vitamina A, vitamina B-kompleksa i arahidonske kiseline, koje mogu dobiti iz prehrane bogate mesom. Manjak ovih nutrijenata može ozbiljno razboljeti vašu mačku, a predoziranje može imati isti učinak kod pasa.

Dijete s niskim sadržajem pepela

Popularno uvjerenje među vlasnicima mačaka je da prehrana s malo pepela može pomoći u sprječavanju infekcije urinarnog trakta. Ali to je samo djelomično točno. Pepeo nije jedna hranjiva tvar, već je zapravo skupina minerala uključujući kalcij, bakar, magnezij, fosfor i cink. Niže razine magnezija održavaju urin u normalnom, blago kiselom stanju, ali smanjenje ostalih minerala neće imati učinka.

Ostale namirnice koje treba izbjegavati

Alkoholna pića.

Alkohol može biti otrovan i uzrokovati smrtonosne komplikacije.

Dječja hrana.

Mnoga dječja hrana sadrži luk u prahu, koji može biti štetan za krv.

Riblje i mesne kosti.

Mali komadići mogu se zarezati u probavni trakt i dovesti do krvarenja.

Kofein (kava, čaj, čokolada).

Kofein može utjecati na srce i živčani sustav mačke.

Ekstrakti citrusnog ulja.

To može dovesti do želučanih tegoba i povraćanja.

Mast.

Životinjske masti mogu dovesti do pankreatitisa.

Nemojte hraniti svoju mačku masnim kuhanim mesom ili joj barem prvo odrežite masnoću.

Grožđe i grožđice.

Oni sadrže toksin koji može oštetiti bubrege.

Ljudski dodaci vitamina i željeza.

Prekomjerna količina željeza može oštetiti jetru, bubrege i sluznicu probavnog trakta.

Jetra.

Jetra je sigurna u ograničenim količinama, ali višak može uzrokovati toksičnost vitamina A.

Makadamija orasi.

Nepoznati toksini u makadamiji mogu oštetiti mišiće, probavni sustav i živčani sustav.

Marihuana.

Marihuana može izazvati povraćanje, depresiju i nepravilan rad srca.

gljive.

Neke gljive sadrže vrlo otrovne tvari koje mogu utjecati na više sustava, pa čak i uzrokovati smrt.

Luk i češnjak (u prahu, kuhani ili sirovi).

Oni sadrže disulfide i sulfokside, koji mogu uzrokovati anemiju. Štetni su i za mačke i za pse, ali su mačke ranjivije.

hurmašice.

Sjemenke kakija mogu začepiti crijeva.

Krompir, rajčica i rabarbara.

Oni mogu biti štetni za živčani, probavni i mokraćni sustav. Lišće i stabljike bi također mogli biti otrovni.

Sirova jaja.

Sirova jaja mogu oštetiti dlaku i krzno vaše mačke.

Sol.

Sol i slana hrana mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita, potencijalno smrtonosno stanje koje utječe na srce i živčani sustav.

Niz.

Žice graha i drugog povrća možda se neće probaviti, što može uzrokovati blokade.

Šećer.

Slatkiši su bogati praznim kalorijama, što može dovesti do pretilosti, dijabetesa i problema sa zubima.

Dizano tijesto.

Kvasac se može proširiti u želucu tijekom probave, uzrokujući njegovo pucanje.

Nakon što ste se educirali o jedinstvenim zahtjevima Ragdoll mačaka, instinktivno ćete znati što je dobro ili loše za vašu mačku.