Odani roditelji mačaka brinut će se oko sadržaja komercijalne hrane za mačke. Roditelji mačaka koji prvi put dolaze često se vode kupnjom hrane za mačke odmah s police u trgovini, a da zapravo ne znaju je li to dobro za njihovog ljubimca. Postoji mnogo izvješća da su popularne marke mačje hrane povučene zbog nekih štetnih učinaka njihovih proizvoda. Ovo povećava dilemu roditelja mačaka kada treba hraniti svoje ljubimce pravom hranom koja je uistinu zdrava i korisna za njih.

Prema nekim izvješćima, najbolja mačja hrana koju biste trebali davati mora biti slična onoj hrani koju mačke jedu u divljini. Morate zapamtiti, mačke su rođeni lovci i mesojedi. Povremeno jedu travu, lišće i nešto raslinja kad god osjete probleme s crijevima. Ponekad mačke to rade samo iz razloga. Po prirodi mačka zapravo ne treba piti puno vode jer tekućinu koja joj je potrebna dobivaju iz mesa svog plijena.

Iz čega proizlazi moj zaključak da je najbolja alternativa mačjoj hrani koju možete dati svom ljubimcu zapravo prava i prirodna hrana. Ove namirnice su u obliku mesa, žitarica i povrća. Točnije, udio najbolje prirodne prehrane za mačke trebao bi biti 60% proteina, 20% žitarica i 20% povrća.

Dakle, pravilo 60-20-20 u prirodnoj prehrani mačaka. Puno je zdravije, bez kemikalija i potpuno sigurno za vašeg ljubimca.

60% proteina prirodne mačje prehrane dolazi od sirovog ili kuhanog mesa poput mljevene govedine, puretine, piletine, kunića, ribe i mesa organa. Možete ih kuhati lagano na pari ili kuhanjem. Mačku također možete hraniti jajima, ali ograničite hranjenje na samo jednom tjedno. Meso iz organa treba davati kao poslasticu i to u vrlo minimalnim količinama poput 2 žličice jednom ili dva puta tjedno.

20% njihove povrtne prehrane dolazi od širokog izbora povrća. Mačke možete hraniti brokulom kuhanom na pari, tikvicama, mrkvom, cvjetačom, tikvicom, kukuruzom, krumpirom i čajotom. Neke mačke preferiraju lisnato povrće poput vodenog špinata ili kineske zelene salate. Mačkama također možete dati nasjeckano voće poput dinje, manga i jabuka. Kako bi lakše pojeli i probavili povrće i voće, obavezno ih operite i prokuhajte ili malo skuhajte. Pomoglo bi ako ih nasjeckate na sitne kockice ili zgnječite i pomiješate sa suhom mačjom hranom ili kuhanim žitaricama poput riže.

20% mačje prehrane treba sadržavati i žitarice. Iznenađujuće, iako većina ljudi zna da su mačke mesožderi, njima je potrebno malo žitarica u prehrani. To je zapravo dobro za njihov probavni sustav. Smeđa riža najpoželjnija je vrsta žitarica kojom biste trebali hraniti svoje mačke. Može se poslužiti kuhano na pari ili kuhano, zatim pire fino pomiješano s malo pileće juhe uz malo mesa i povrća. Također možete koristiti žitarice poput zobene kaše, amaranta, kus-kusa, prosa, ječma.