Mačke su vrlo zahvalni kućni ljubimci. Inteligentni su, relativno ih je lako njegovati i mogu se dresirati ako znate kako to ispravno raditi. Prvo što treba naučiti mačku je njeno ime. Htjet ćete da dođe do vas kada ga zazovete, pa ponovite ovu vježbu nekoliko puta.

Mačke imaju potrebe, kao što su hrana, voda, mjesto gdje mogu staviti svoje kandže i igračke ili predmete koji će zaokupiti njihov interes. Ako, na primjer, ne osigurate odgovarajući stup za grebanje, mačka će koristiti vaš kauč ili stereo zvučnike kako bi stegla kandže. Vaš ljubimac mačka to ne radi “da bi bio zločest”, ali nema alternativu. Ako mačka počne grebati namještaj, možete maknuti životinju i postaviti je na stup za grebanje. Možda ćete to morati učiniti nekoliko puta, ali će na kraju shvatiti čemu služi grebalica.

Mačke prirodno žvaču i igraju se sa stvarima. Ako svojoj mački ljubimcu ponudite izbor zanimljivih igračaka za mačke, to znači da je daleko manja vjerojatnost da će umjesto toga žvakati vaše papuče ili jastučiće.

Uvijek je loša ideja udariti mačku. Udaranje životinje samo čini da vas se boji i ne razumije vezu između udarca i neprimjerenog ponašanja. Često će čvrsto “ne” ili pljeskanje rukama vašoj mački dati do znanja da ne odobravate ono što radi pogrešno. Nije da mačka razumije vašu izgovorenu riječ, ali opor zvuk i ton vašeg glasa dovoljni su da shvati da nešto nije u redu. Neki ljudi koriste raspršivač vode kako bi poprskali mačku po licu ako učini nešto pogrešno. Ovo je također savršeno prihvatljivo i može se koristiti ako trenirate mačku. Neke mačke vole da ih se prska (iako ne mnoge!) pa se umjesto njih može koristiti glasan zvuk poput pljeska.

Ako vaša maca učini nešto dobro, u redu je nagraditi je poslasticom za mačku ili nekoliko minuta igre između vas dvoje. Tada će svoje dobro ponašanje povezati s primanjem poslastice ili neke vrste bonusa.

Mačke su po prirodi noćne životinje, ali se mogu naučiti da spavaju noću. Mačka koja nasrne na vas u pet ujutro očekujući hranu može biti nezgodna! Ako ustanete i nahranite svoju mačku, potičete takvo ponašanje. Ako imate određeno vrijeme hranjenja i pridržavate ga se, dat ćete mački do znanja da vas nema smisla buditi usred noći jer se neće najesti. Pobrinite se da se igrate sa svojim kućnim ljubimcem mačkom danju i dajte mu igračke kako bi bila dovoljno umorna da želi spavati noću.

Različite pasmine trebaju malo drugačije vrste treninga. Neke pasmine mogu biti tihe i sramežljive, a druge mogu biti razularenije. Važno je upoznati svoju mačku i vidjeti kako najbolje reagira na obuku. Japanski bobtail, na primjer, vrlo je napet i otporan. To znači da će se nastaviti hvatati za kauč iako mu vičete da prestane jer vas se manje plaši nego, na primjer, perzijska ili Ragdoll mačka. Još uvijek ga možete trenirati – samo malo promijenite pristup.

Odgoj mačaka uglavnom se odnosi na korištenje zdravog razuma i osiguravanje da vaša mačka ima sve što joj je potrebno za sretan život. Ispravan trening i puno ljubavi i brige pobrinut će se da vas dvoje imate sretnu vezu i puno zabave!