Sfinks mačka se prilično razlikuje od prosječne dlakave mačke po količini dlake, ali koje su druge osobine sfinks mačke i hoće li one biti prikladne za vas?

Jedna od najčešće citiranih prednosti za sphynxa su njegova navodna hipoalergena svojstva, nažalost te su tvrdnje neutemeljene jer je najčešća alergija na mačke na protein u njihovoj slini, a slina sphynxa sastoji se od istih proteina kao i druge pasmine mačaka.

Pravi pro za ovu pasminu je njihova osobnost. Dobro odgojeni sfinksi su otvoreni, znatiželjni i traže pažnju, daleko od nekih drugih pasmina koje mogu biti sramežljive, arogantne i mrzovoljne. Ako tražite zabavnog suputnika s energijom i karakterom, razmislite o sfingi.

Nedostatak dlake na sfingi ne smanjuje, kao što neki misle, količinu njege koju sfinga zahtijeva. Suprotna je činjenica, jer prirodna ulja za kožu koja bi bila raspoređena po dlaci kako bi dala sjajni sjaj i zaštitila krzno, sjedi na koži sfinga i pokupit će prljavštinu i mrtve ljuskice kože (perut) i znoj (da, sfinks mačke imaju znojne žlijezde), sve to treba redovito kupati da bi se uklonilo.

Sfinks mačke su kućne mačke zbog nedostatka dlake. Ne mogu zaštititi kožu od sunca, niti se mogu zaštititi u borbi s drugim mačkama, a vrlo brzo bi doživjele hipotermiju. Imati mačku koja ne izlazi van velika je pomoć divljim životinjama oko kuće. Mačke su odgovorne za većinu smrti guštera, ptica i sisavaca, au nekim zemljama poput Australije odgovorne su za skoro izumiranje vrsta.

Probavni sustav sfinga je osjetljiv, a rijetke i oštre stolice često su rezultat nečega u njihovoj prehrani što im smeta u trbuhu. Hranjenje sfinksa sirovom mokrom hranom riješit će većinu problema s crijevima i pokazat će se jeftinijim od hrane za mačke u konzervama.

Ova pasmina mačaka bez dlake sada je prepoznata kao odlična mačka za društvo i certificirana je diljem SAD-a i diljem svijeta. Ovaj rad s posebnim skupinama pomaže u podizanju profila sfinks mačke u velikoj zajednici. Budući da vole biti u blizini ljudi, uživaju u svakoj pažnji, sfinge probijaju granice koje imaju neke starije osobe i osobe s invaliditetom i potiču izražavanje ljubavi i radosti.

Sfinks mačke su još uvijek rijetke i kao takve su potražnja za njima velika, a ponuda mala, što dovodi do visokih cijena u usporedbi s drugim pasminama mačaka. Mislim da je ovo profesionalac jer će samo najpredaniji vlasnik htjeti potrošiti novac da ga posjeduje. To također znači da ste u prilično ekskluzivnom klubu kada ga imate!