Ako je jedan od članova vaše obitelji nizak četveronožac koji govori ‘mijau’, možda ste primijetili da s vremena na vrijeme njegova koža može izgledati nadraženo. Ako vaša mačka ima problema zbog kojih je svrbi ili primijetite da joj je koža ljuskava i suha, možda ima osjetljivu kožu. Mačke mogu imati osjetljivu kožu baš kao i ljudi, iako o tome ne razmišljamo stalno, jer sve što vidimo na svojim mačkama je krzno. Međutim, postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati nadraženu i suhu kožu vaše mačke. Prije nego što odjurite kod veterinara u skupi posjet, trebali biste znati da postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi se vaša mačka osjećala ugodnije i imala zdraviju kožu.

Ako svoju mačku redovito kupate, pripazite da je ne kupate jakim šamponom. Neki vlasnici kućnih ljubimaca koriste šampon protiv buha svaki put kada kupaju svoje mačke jer žele držati buhe podalje. Međutim, postoje neki prilično oštri sastojci u ovim vrstama šampona. Umjesto kupanja mačke u šamponu protiv buha, pokušajte s nekom vrstom ogrlice ili repelenta protiv buha. Zamijenite šampon protiv buha šamponom za bebe ili šamponom za mačke koji je namijenjen osjetljivoj koži. Šampon za mačiće obično je nježniji i umirujući od ostalih vrsta.

Još jedna stvar koju možete učiniti je promijeniti hranu i vidjeti hoće li to učiniti razliku. Uvijek postoji mogućnost da vaša mačka ima alergiju na hranu koja može isušiti kožu, nadražiti je ili uzrokovati svrbež. Ako probate drugu hranu tjedan dana i primijetite da se vašoj mački čini dobro što se tiče kože, možda biste trebali trajno promijeniti hranu. Ponekad je to sve što je potrebno da se vaša mačka vrati u normalu i da se ublaže kožni problemi koji uzrokuju svrbež i nadraženost vaše mačke. Međutim, ponekad to nema veze s hranom, a vaša mačka jednostavno ima osjetljivu kožu. U ovom slučaju, želite pronaći nešto što će pomoći u zacjeljivanju kože i učiniti vašu mačku ugodnijom.

Shea maslac je odličan za mačke sa svrbežom i suhom kožom. Pun je zdravih vitamina i minerala koji štite i liječe mačju kožu. Održava kožu vaše mačke vlažnom i ublažava svrbež i iritaciju. Vrlo je jednostavno koristiti shea maslac za svoju mačku. Jednostavno ga protrljajte između ruku kako biste ga zagrijali i malo otopili, te ga utrljajte u krzno vaše mačke i sve do kože. Pobrinite se da nanesete izdašnu količinu na kožu kako bi shea maslac djelovao u borbi protiv iritansa kože. Pomoći će vam da se riješite razloga zbog kojeg vaša mačka osjeća svrbež kože i djelovat će na to da vašoj mački bude ugodnije dok koža zacjeljuje.

Volimo svoje mačke i mrzimo ih vidjeti jadne. Korištenje gornjih savjeta i ideja stvarno će pomoći vašoj mački da se uskoro vrati u normalu. Ovo čini sretnu mačku. Kad je mačak sretan i zadovoljan i njegov vlasnik!