U mnogim slučajevima, kada kupite Maine Coon mačića od uzgajivača ili skloništa, morat ćete potpisati ugovor. Taj sporazum može pokrivati ​​velik dio teritorija, ali jedno je područje gotovo uvijek pokriveno – sterilizacija i kastracija. Uzgajivač ili sklonište mogu zahtijevati da mačku preinačite dok ne dostigne određenu dob.

Mačići se mogu sterilizirati nakon što navrše četiri mjeseca, ali vaš veterinar možda radije pričeka dok ne napune šest mjeseci. Mnogi uzgajivači Maine Coona sami steriliziraju i steriliziraju mačića prije udomljavanja i često predlažu sterilizaciju i kastraciju u dobi od oko četrnaest tjedana.

Razlog zašto su veterinari odgodili kastraciju i sterilizaciju je taj što se koristi anestezija, a u prošlosti je korištenje anestezije na mačićima bilo teško. Danas je o tome provedeno mnogo više istraživanja i praksa je usavršena – omogućavajući veterinarima i uzgajivačima da mačiće steriliziraju ranije u životu.

Ovom praksom smanjuje se mogućnost da netko usvoji mače, a da ga kasnije ne sterilizira ili sterilizira. O tome se posebno brinu uzgajivači Maine Coona jer žele da pasmina ostane čista i ne žele neplanirana legla. Ovo je također pokušaj da se spriječi srodstvo između braće i sestara u ranoj dobi. Ovo je jedina prednost rane sterilizacije.

Postoje oni koji se snažno protive EAA ili Early Age Altering. Ovi veterinari i udruge vjeruju da EAA dovodi do povećanog rizika od prijeloma dugih kostiju, pretilosti, negativnog učinka na ukupni rast, promjena u ponašanju i povećanja rizika od bolesti. Također smatraju da je upotreba anestezije na mačićima prerizična.

Sterilizacija i sterilizacija u cjelini nisu okrutni prema životinji i one zapravo osjećaju minimalnu bol. U većini slučajeva osjećaju samo blagu bol dan ili dva. Sterilizacija je obično skuplja od kastracije. Ako niste upoznati – a mnogi ljudi nisu – ženke se kastriraju, a mužjaci.

Ako u nekom trenutku poželite pariti svoje mače pasmine Maine Coon, to je nešto o čemu ćete morati razgovarati s uzgajivačem – često prije nego što je mačić uopće začet. Uzgajivač općenito naplaćuje mnogo višu naknadu kada se prava na uzgoj daju novom vlasniku. Imajte na umu, međutim, da samo mačići koji dolaze od tituliranih roditelja imaju bilo kakvu stvarnu novčanu vrijednost. Dakle, ako vaš mačić nema roditelje s titulom, trebate potražiti leglo koje dolazi od roditelja s titulom.

Osim ako ne planirate uzgajati svog Maine Coona, svakako ga treba promijeniti. Inače će mužjak stalno ‘prskati’ kako bi označio svoj teritorij, a ženka će vas držati budne danima i noćima kada se tjera. Također imajte na umu da kada ulazite na izložbe sa svojim Maine Coonom, morate navesti da je životinja promijenjena i on ili ona će ući u razredne odjele posebno za promijenjene Maine Coone.