Kao pratitelj mačke koja živi s mačjom bolešću bubrega, postoji mnogo malih stvari koje možete činiti svakodnevno, a koje će pomoći vašem krznenom prijatelju da se osjeća bolje i da mu bude ugodnije. To može uvelike poboljšati njegovu ukupnu kvalitetu života i produljiti vaše zajedničko vrijeme.

Okoliš

– Pokušajte svoju mačku zaštititi od stresnih situacija, te joj omogućiti mirno i toplo mjesto za boravak. Osigurajte mu deke i toplu sofu ili krevet na kojem će leći. Ako imate kamin, on će najvjerojatnije gravitirati njemu kada zapalite vatru. Pazite da mu ne bude previše hladno i držite ga na sigurnom u kući!

– Nježno postupajte sa svojom mačkom. Mačke s kroničnom bubrežnom bolešću imaju tendenciju da osjećaju mučninu, pa su meki i lagani zagrljaji i udarci najbolji od kojih mu neće trzati trbuh.

– Mačka koja se ne osjeća najbolje možda se ne njeguje onoliko koliko bi trebala. Možete mu pomoći redovitim četkanjem i češljanjem, ali uvijek budite nježni, osobito ako prima injekcije ili potkožnu tekućinu.

Hrana i voda

– Pazite koliko vaša mačka jede i pije svaki dan. Ovo će biti korisno za vašeg veterinara na vašem sljedećem pregledu.

– Ako vam se čini da vaša mačka ne jede dovoljno, može pomoći da joj stavite hranu u dio kuće koji je tih i miran, kako bi se mogla opustiti dok jede.

– Konzervirana hrana će vašoj mački biti draža ako je prije posluživanja malo zagrijete u mikrovalnoj pećnici, pogotovo ako je bila čuvana u hladnjaku.

– Ako je vaša mačka starija, može imati problema sa žvakanjem hrane. Možete pomoći tako što ćete njegovu hranu oblikovati u brdašce, umjesto da je ostavite ravnu u njegovoj posudi. To vašoj mački olakšava pristup hrani.

– Svaki dan dobro očistite posude za hranu. Miris ustajale hrane može biti vrlo neugodan, pogotovo mački koja se ne osjeća dobro.

– Budući da je pijenje dovoljno vode ključno za zdravlje mačke s bubrežnom bolešću, možete pomoći tako da imate dvije ili više posuda sa svježom vodom u različitim dijelovima kuće. Pobrinite se da se zdjele čiste i ponovno pune svaki dan, jer voda može skupiti prašinu, bakterije i mrtve insekte ako predugo stoji. Ovisno o kvaliteti vode u vašem području, razmislite o tome da svojoj mački date flaširanu vodu jer neće sadržavati toliko kemikalija koje se često nalaze u vodi iz slavine.

– Mačke često radije piju tekuću vodu. Možda će ga privući umivaonik ili WC školjka. Ako je to slučaj, pobrinite se da budu besprijekorno čisti. Također, nemojte koristiti kemijska sredstva za čišćenje ili dezodoranse koji mogu otrovati vašu mačku. Možda ćete htjeti nabaviti automatski dispenzer vode koji isporučuje stalan mlaz tekuće vode. Čini se da neke mačke to više vole i to ih može potaknuti da piju više. Ako vaša mačka ima želučane tegobe zbog bolesti bubrega, poslužite vodu sobne temperature radije nego hladnu.

Mobilnost

– Kako mačja bolest bubrega napreduje, razina kalija u vašoj mački može postati niska. Zbog toga mu može biti teško skočiti na svoja omiljena mjesta ili se čak lako penjati stepenicama.
– Možete pomoći postavljanjem malih kutija, rampi ili “stepenica za kućne ljubimce” pored sofe, kreveta ili prozorske klupice, tako da vaša mačka ipak može pristupiti svojim posebnim mjestima.
– Ako vaša mačka ima poteškoća s penjanjem u svoju kutiju s pijeskom, potražite novu s nižim stranicama kako bi lakše nastavila svoju redovitu rutinu.
– Potaknite mačku na igru ​​ako još može, ali imajte na umu da se vjerojatno brže umara. Igrajte se s njim koliko god može, ali pazite da ne pretjerate!

I uglavnom, pružite svojoj mački puno privrženosti i ljubavi. Samo budi tu za njega kada te treba i daj mu do znanja da ti je stalo. Cijenite svaku dragocjenu minutu koju možete provesti zajedno!