Nisu sve mačke koje se reklamiraju kao minijaturne mačići. Imajte na umu da će ženka mačke standardne veličine težiti oko 11 do 14 funti. Muška mačka standardne veličine težit će oko 12 do 17 funti. Ženka mačke veličine šalice za čaj bit će teška oko 3 do 6,5 funti, a mužjak veličine šalice za čaj težit će oko 3 do 7,5 funti. Ovo je dobro pravilo koje treba imati na umu kada kupujete šalicu za čaj. Neki beskrupulozni uzgajivači pokušat će vam prodati mačku ispod deset funti kao šalicu za čaj kad ta težina padne unutar normalnog raspona težine za standardnu ​​mačku. Kada kupujete šalicu za čaj, nemojte se prevariti od strane uzgajivača koji će vam pokušati prodati bezveze ili vam reći da je svaka mačka manja od deset funti minijatura.

Čajni mačići dolaze u različitim pasminama. Ove mačke su uzgojene da budu male inbreedingom. Najmanja mačka jedne pasmine pari se s najmanjom mačkom druge pasmine progresivno u svakoj generaciji i sa svakim parenjem rađa se minijaturna mačka ili mačka. Rezultat ove vrste uzgoja je patuljast rast. Postoje dva oblika patuljastog rasta kada je riječ o šalicama za čaj i drugim minijaturnim životinjama, a to su ahondroplastični kod kojih će dominantni gen mutacijom utjecati na hormone koji kontroliraju rast kostiju, i primordijalni koji se javlja prirodno. U ovom trenutku pokrijmo najčešće pasmine minijaturnih (šalica za čaj) mačaka.

Najpopularniji od čajnih mačića je kombinacija perzijskog i egzotičnog mačića. MiniPer, kombinaciju perzijanaca i egzotika, razvila je Cher Simmitt u Kaliforniji. MiniPeri su iskonski patuljci i njihova su tijela proporcionalna u svakom pogledu osim što su manji od standardnih Perzijanaca i Egzotica. MiniPaws su hibrid i nose gene i ahondroplastičnog i primordijalnog patuljastog rasta. Malih su proporcija i imaju skraćene noge, zbog čega su noge donekle deformirane. Oni su dobar primjer mutacije dominantnog gena i njegovog utjecaja na hormone koji kontroliraju rast kostiju. .

Napoleon je razvijen namjerno parenjem Munchkina s Perzijancem. Imaju dugu dlaku i prekrasne velike oči poput Perzijanaca. Napoleon je najnovija pasmina čajnika.

Lambkin je nastao križanjem Munchkina sa Selkirk Rexom. Nazivaju ih Lambkin zbog njihove meke kovrčave dlake koja podsjeća na dlaku janjeta. Većina minijaturnih ili čajnih mačića su križanci Perzijanaca i Egzota i najpopularniji su i najtraženiji od svih minijaturnih pasmina.

Mnogi ljudi žele šalice jer su slatke i nalikuju mačićima. Lako ih je držati i nositi, a većina njih su mačke u krilu. Međutim, budite unaprijed upozoreni, oni mogu biti mačići kada ih kupite, ali kao i sve druge mačke, odrastu i izgube svoje mačiće. Na kraju krajeva, mačke i mačke ne ostaju mačići zauvijek.