Sijamske mačke su poznate po tome što žive duže od prosječne mačke. To znači da vlasnici moraju biti spremni nositi se sa starijom mačkom. Stariji sijamci imaju svoje potrebe i želje. Evo nekoliko savjeta kako ih upoznati.

Vaša starija sijamka voli rutinu. Mačke, osobito kad dođu u starije godine, ne vole promjene. Promjene koje su umjereno stresne za mladu mačku mogu biti neodoljive za stariju mačku. Najbolje je pokušati održati rutinu za svoje starije sijamke. Ne pomičite posuđe s hranom. Pokušajte izbjeći preuređivanje namještaja. Držite se rutinskog rasporeda što je više moguće.

Starije mačke često pate od zatajenja bubrega. Sijamske mačke nisu iznimka. Imati dovoljno svježe vode važno je za sve mačke, ali je posebno važno za vašu stariju mačku. Bubrege je potrebno redovito ispirati, a kako oni prestaju tako učinkovito raditi, javlja se povećana potreba za vodom.

Fontane za vodu sada su napravljene posebno za mačke i često će potaknuti vaše starije sijamke da piju vodu. Dobar filter za vodu također može biti važan. Što god koristili, provjerite je li voda svježa.

Mnogi proizvođači proizvode posebne dijete za starije mačke. Vaši sijamci bi to mogli cijeniti, a manje proteina i fosfora u ovoj prehrani mogu usporiti opadanje funkcije bubrega. Kako mačke stare, njihov osjet mirisa se smanjuje, tako da prehrana za starije mačke mora imati jak miris. Mnoge starije mačke izgubile su zube. Možda će im biti lakše jesti mokru hranu. Osim što je lakša za usta stare mace, mokra hrana će povećati potrošnju vode jer u konzerviranoj hrani ima puno više tekućine nego u suhoj.

Kako mačke stare, možda neće tako dobro vidjeti ili čuti. U nekim slučajevima mogu imati neki artritis. Zbog toga se starije sijamke mogu osjećati ranjivije. Korisno je biti dodatno umirujući kada nešto prestraši vašu sijamku. Imajte na umu da mačke s artritisom ne mogu tako lako skočiti i da će možda trebati nekoliko koraka da dođu do omiljenog mjesta za drijemanje. Pazite i na njihovu ravnotežu i izbjegavajte padove. Mačka koja ne vidi dobro možda će trebati postaviti vrata za bebu kako bi izbjegla pad niz stepenice.

Starije sijamke i dalje vole pažnju. Starija mačka pruža mirnu i zadovoljnu radost koja nije dostupna mlađoj mački. Divno je biti u mogućnosti maziti se sa starim prijateljem gdje svatko razumije očekivanja drugoga. Malo dodatnog razmišljanja može učiniti te godine još boljim za vašu stariju sijamku.