U nastojanju da budemo najbolji vlasnici kućnih ljubimaca, ponekad pokušavamo spriječiti svoje ljubimce da rade stvari za koje mislimo da bi mogle biti štetne za njih ili koje nama nemaju smisla. Jedan primjer za to je kada vidimo našu mačku kako jede travu, nakon čega je često povrati kratko vrijeme kasnije. Prije nego što su mačke pripitomljene, u divljini su pasle travu. To je zapravo normalno ponašanje vaše mačke i nešto što radi s određenom svrhom, pa bismo trebali dopustiti da se to dogodi.

Zašto mačka jede travu? Postoji nekoliko razloga zašto mačke to rade. Mnogi ljudi misle da će se njihova mačka razboljeti ili će im poremetiti želudac ako jedu travu. Iako se može činiti da je to slučaj, zapravo je suprotno. Budući da mačka nije u stanju odvojiti krzno i ​​dlaku od mesa ili kostiju, sve što namjerava pojesti mora konzumirati u cijelom obliku. Nakon jela njihov će probavni sustav preraditi ono što može, ali dlake i krzno koji neće proći kroz njegova crijeva potrebno je ukloniti. Jedenje trave uzrokuje da se želudac vaše mačke grči i izbacuje sav sadržaj koji se ne može temeljito probaviti i sigurno proći kroz crijeva bez izazivanja opasne, čak smrtonosne opstrukcije.

Svatko tko ima mačku upoznat je s bezbrojnim kuglicama dlake koje njihova mačka redovito povraća. Normalno je da mačke ispljunu kuglicu dlake, a zapravo, ako to prestane i vaša mačka počne odbijati jesti ili se čini da je boli, moguće je da je kuglica dlake prošla u crijevni trakt i uzrokuje opstrukcija. Ako mislite da se to dogodilo, odmah posjetite svog veterinara kako biste izbjegli ozbiljne posljedice.

Iako je u redu da vaša mačka gricka travu, morate se pobrinuti da ne gricka druge biljke jer one nemaju istu svrhu kao trava, a neke su biljke otrovne za životinje. Mačji probavni sustav ne proizvodi enzime koji su potrebni za razgradnju biljaka u oblik koji će proći kroz njihova crijeva. Čak i kad biste povrće ili biljke preradili u kašu kako bi se nesmetano kretali mačjim crijevima, njihov probavni sustav ne bi preradio baš ništa. Biljka ili mješavina povrća bila bi izbačena iz tijela vaše mačke, a da iz nje ništa ne bi bilo ekstrahirano. To nije štetno za vašu mačku kao proces; međutim, ako bi se konzumirala i probavljiva hrana i pomiješala s ovim sadržajem, vaša bi mačka patila od probavnih smetnji i bolova u trbuhu, što bi imalo ozbiljnije posljedice.

Budući da je jedenje trave prirodno ponašanje mačaka, one će pokušati pojesti vaše sobne biljke, ako ih ima. Ovo je opasno, jer su neke sobne biljke otrovne i od njih će se vaša mačka razboljeti, a može čak biti i smrtonosna. Budući da je jedenje trave zapravo korisno za mačke (kako bi im crijeva bila čista od neželjenog krzna i dlaka), dobro je pobrinuti se za redovitu opskrbu travom u saksiji za grickanje; osobito kućne mačke koje nemaju pristup redovnoj opskrbi, poput mačaka na otvorenom. Ovo neće poslužiti samo u svrhu pomoći mu da povrati ono što njegov želudac ne može podnijeti, već će mu također pomoći da ga odvratite od vaših sobnih biljaka, čak i onih neotrovnih.

Za vlasnike mačaka koji bi mogli biti zabrinuti zbog toga što njihova mačka jede travu, imajte na umu da, osim što čisti želudac, trava sadrži znatnu količinu vlage, neke korisne minerale u tragovima i male količine vitamina A i D. Klorofil je nalazi se i u travi, koja se pokazala prirodnim lijekom za bolove, čireve i anemiju. Iako mačke jedu travu uglavnom kako bi ispraznile svoj želudac od neprobavljivih tvari, postoji drugi razlog zbog kojeg to mogu učiniti, a to je jednostavno zato što uživaju u okusu trave, koji se mački može činiti vrlo ukusnim.